Jen když mi budeš tykat (1967)

Endre Veszi. Rozhlasová hra. Překlad Milan Navrátil. Hudba Ladislav Simon. Režie Věra Pražáková.

Osoby a obsazení: mladý muž (Ladislav Mrkvička), mladá žena (J. Lukešová), muž na lince (Osvald Albín), montér (Karel Vochoč), domovník (A. Müller), ženský hlas (M. Adamová), druhý ženský hlas (Zora Rozsypalová), informátorka (Nina Letenská).

Nastudovala Ostrava v roce 1967. Premiéra 18. 4. 1967 (Praha, 19:45 – 20:32 h.) v cyklu Přehlídka zahraniční rozhlasové hry. Repríza 13. 8. 1967 (Praha, 23:00 h.).

Lit.: Nešvera, Karel: „Piano“ zahájí přehlídku. In Večerní Praha, 15. 4. 1967 (anotace).

Nešvera, Karel - Piano zahájí přehlídku. In Večerní Praha, 15. 4. 1967Lit.: anonym: Jen když mi budeš tykat. In Československý rozhlas 17/1967 (17. – 23. 4. 1967), s. 8 (anotace). – Cit.: „Maďarský autor Endre Veszi, od něhož se vysílala v loňské přehlídce hra „Statistika“, se narodil r. 1916 v Budapešti. Je to mnohostranný spisovatel. První sbírku veršů vydal v osmnácti letech a od té doby napsal řadu knih poezie i prózy, ale jeho hlavní zájem směřuje k dramatu. Maďarská divadla hrála již sedm jeho her, z nichž sám si nejvíce váží hry „Poslední příběh dona Ouijota“. –

Básnická a divadelní praxe přitahovala Vésziho k rozhlasu jako k možnosti, která spojuje požadavky zobrazení viděného a slyšeného – hlavně pokud jde o aktuální problémy. Dosud napsal rozhlasové hry „Jednou v neděli“, „Rudý lev“, „Temná zóna“, „Statistika“, „Muž na střeše“, z nichž některé byly vysílány západoněmeckými stanicemi a také Prahou.

Jeho nejnovější hra „Jen když mi budeš tykat“ je trochu absurdní, trochu poetická komedie, jejíž nejpodstatnější částí je telefonický hovor mladého muže s neznámou ženou, který je stále přerušován. Maďarský rozhlas se touto hrou účastnil Prix Italia 1966.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)