Milujte kráľovnú (Milujte královnu, 2002)

Anton Hykisch. Rozhlasová dramatizace. Rozhlasová úprava a scénář Jana Hevešiová. Redakce Dagmar Kinčeková. Hudební dramaturgie Lýgia Vojtková. Režie Milena Lukáčová.

Účinkují Szidi Tobias, Olga Solárová, Karol Machata, Dušan Szabo, Juraj Slezáček, Olga Šalagová, Viktor Lukáč, Peter Bzdúch, Milan Bahúl, Ján Valentík, Jozef Šimonovič, Alfréd Swan a Július Palúš.

Natočeno 2002 (SRo Devín, 60 min.).

Pozn.: Historický román zachytávajúci obdobie od nástupu vlády až po smrť Márie Terézie na cisársky trón. Dielo je rozdelené na 5 častí, kapitol ( Pôvaby mladosti, Vstaň a vládni, Súboje, Mierové oddýchnutie, Na vrchole a Súmrak a úsvit ) pričom každý jeden názov vypovedá o tématike v rámci danej kapitoly a každá z nich ( kapitol ) je rozdelená na niekoľko častí, a to z jedného zvláštneho dôvodu. Tým je viacnásobný pohľad na dianie a udalosti v rámci deja, a teda môžeme rozprávať o viacnásobnom rozprávačovi ( resp. o striedaní rozprávača; môžeme ho rozdeliť na troch: pohľad z pozície viedenského cisárskeho dvora, očami Márie Terézie; pohľad z pruského kráľovského dvora, pohľadom Fridricha II., pruského panovníka a napokon pohľad mladého slovenského učenca, teológa, filozofa, z pohľadu Adama Františka Kollára ).
Ďalšou zvláštnosťou je uvedenie do deja, ktorým nie je zvyčajný prológ ale naopak, epilóg, v ktorom autor opisuje obraz smrti Márie Terézie. Prvá kapitola začína smrťou ako Karola VI. tak aj Fridricha Viliama I ( pruského kráľa ). Postupne sa Mária Terézia, ako vieme osvietená panovníčka, aj so svojim manželom Františkom Lotrinským predierajú rôznymi nástrahami, spoznávajú úskalia politiky a začínajú vládnuť a zveľaďovať krajinu. Ich snahy sú marené najmä pruským panovníkom Fridrichom, ktorý sa neustále snaží ovládnuť české krajiny ( 2 sliezske vojny a Sedemročná vojna ). Počínanie panovníkov a rozsiahleho politického aparátu je komentované ústami mladého študenta teológie A. F. Kollára, ktorý sa stretáva s pokrokovými mysliteľmi, dozvedá sa o nových filozofických smeroch a postupne sa vypracuje až na šľachtica.


If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)