Zabiju tě v Shady Hillu (1990)

John Cheever. Napínavý příběh o setkání muže s neznámou ženou. Přeložila Eva Kondrysová. Dramatizace Věra Mašková. Dramaturg Pavel Minks. Režie Karel Weinlich.

Osoby a obsazení: Blake (Luděk Munzar), Sára (Hana Maciuchová), Flóra (Barbara Kodetová), Anne (Hana Ševčíková), Luisa (Věra Slunéčková), žena (Jana Hlaváčová), Peter (Lukáš Hlavica), Clayton (Pavel Chalupa), Trace (Antonín Hardt), Wrightonová (Marie Marešová), sekretářka (Zuzana Davidová), úředník (Jan Řeřicha), hlídač (Václav Kotva), Toby (Jakub Dvořák), Henry (Andreas Christodoulou). Dále účinkují Kamila Špráchalová, Jiří Binek, Veronika Musilová, Erik Machart.

Natočeno v roce 1990. Premiéra 16. 1. 1991 (Praha, 19:15 h.). Repríza 9. 5. 2007 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.); 2. 6. 2016 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.; 52 min).

Lit.: pm (= Minks, Pavel): Zabiju tě v Shady Hillu. In Rozhlas 3/1991 (14. 1. 1994), s. 4 (článek).
pm - Zabiju tě v Shady Hillu. In Rozhlas 3-1991 (14. 1. 1994), s. 4 (článek).

Lit.: Luptáková, Věra: John Cheever: Zabiju tě v Shady Hillu. In web ČRo  9. 5. 2007 (anotace). – Cit.: Rozhlasová hra Zabiju tě v Shady Hillu byla natočena podle povídky amerického autora Johna Cheevera. V napínavěm příběhu o setkání maloměstského obchodníka Blakea s neznámou a tajuplnou ženou, která ho přichází zabít, uslyšíme v hlavních rolích Luďka Munzara, Janu Hlaváčovou a Hanu Maciuchovou.

John Cheever (27. 5. 1912 – 18. června 1982) byl vynikajícím americkým spisovatelem a jeho umění zachytit v drobných povídkách svět maloměsta a charaktery jeho obyvatel mu vyneslo přízvisko „Čechov předměstí“. Obratem v jeho kariéře byla kniha Rodinná kronika Wapshotových, která mu v roce 1957 přinesla velký úspěch a cenu National Book Award. V roce 1979 obdržel za kompilaci povídek „Povídky Johna Cheevera“ prestižní Pulitzerovu cenu. Podle jeho povídky Plavec byl v roce 1968 natočen film s Burtem Lancasterem v hlavní roli. Dvě z Cheevrových dětí, dcera Susan Cheever a syn Benjamin Cheever navázali na jeho dráhu a stali se úspěšnými spisovateli. Susan Cheever publikovala o životě svého otce biografii „Home Before Dark“, kde odhalila jeho bisexualitu, zřejmou z jeho posmrtně publikovaných dopisů a článků.

Lit.: anonym:  John Cheever: Zabiju tě v Shady Hillu. In web ČRo 3 Vltava, květen 2016 (článek). – Cit.: Rozhlasová hra natočená podle povídky amerického autora. V napínavěm příběhu o setkání maloměstského obchodníka Blakea s neznámou a tajuplnou ženou, která ho přichází zabít, uslyšíme v hlavních rolích Luďka Munzara, Janu Hlaváčovou a Hanu Maciuchovou.

John Cheever (1912-1982) byl vynikajícím americkým spisovatelem a jeho umění zachytit v drobných povídkách svět maloměsta a charaktery jeho obyvatel mu vyneslo přízvisko „Čechov předměstí“. Obratem v jeho kariéře byla kniha Rodinná kronika Wapshotových, která mu v roce 1957 přinesla velký úspěch a cenu National Book Award. V roce 1979 obdržel za kompilaci povídek „Povídky Johna Cheevera“ prestižní Pulitzerovu cenu. Podle jeho povídky Plavec byl v roce 1968 natočen film s Burtem Lancasterem v hlavní roli.

Dvě z Cheevrových dětí, dcera Susan Cheever a syn Benjamin Cheever navázali na jeho dráhu a stali se úspěšnými spisovateli. Susan Cheever publikovala o životě svého otce biografii Home Before Dark, kde odhalila jeho bisexualitu, zřejmou z jeho posmrtně publikovaných dopisů a článků. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

[…] Zabiju tě v Shady Hillu aneb povídka o setkání muže s neznámou ženou je naprosto skvělým vysvětlením toho, co je to takový „docela normální slušnej člověk“ – rozhodně byste si to měli poslechnout. […]

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)