Zajatci polárního moře (1992)

Jules Verne. Dramatizace Eduard Verner. Hudba Martin Němec. Dramaturg Ivan Hubač a Václava Ledvinková. Režie Maria Křepelková.

Osoby a obsazení: Marie (Kateřina Brožová), Jean Cornbutte (Lubor Tokoš), Luis Cornbutte (Jan Čenský), Vasling (Jiří Schwarz), Aupic (Ivan Gübel), Pennelan (Pavel Pípal), hlasy (Pavel Soukup a Ladislav Mrkvička).

Natočeno v roce 1992. Repríza 27. 1. 2007 (ČRo 2 Praha, 13:05 h.); 7. 11. 2015 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.; 46 min.); 28. 7. 2018 (ČRo 2 Praha, 13:04 h. v cyklu Léto s Vernem; 26. 12. 2023 (ČRo České Budějovice, 46 min.) v cyklu Speciály.

Pozn.: V textu k repríze roku 2023 se uvádí rok natočení 1991.

Lit.: Ledvinková, Václava: Hra pro mládež: Zajatci polárního moře – 27.1. In web ČRo 2 Praha, leden 2007 (anotace). – Cit.: 370 dní plavby a pochodů nekonečnými polárními pustinami čeká výpravu Jeana Cornbutta za záchranu jeho syna Luise. Můžeme se jí zúčastnit i my, a to od 13:05 hodiny, kdy Český rozhlas 2 – Praha uvede rozhlasovou hru Zajatci polárního moře zpracovanou podle novely Julese Verna s Janem Čenským, Jiřím Schwarzem, Luborem Tokošem a Kateřinou Brožovou v hlavních rolích.

Lit.: anonym: Jules Verne: Zajatci polárního moře. In web ČRo 2 Praha, listopad 2015 (článek). – Cit.: Zima, sníh a led. To čekalo na výpravu, která se rozhodla zachránit ztraceného Luise.

O dobrodružné misi do dalekého Grónska vypráví napínavý příběh na motivy stejnojmenné povídky Julese Verna, ve kterém uslyšíte Kateřinu Brožovou, Lubora Tokoše, Jana Čenského a další.

Dne 13. března roku 1886 se z dlouhé obchodní cesty blíží k přístavu loď naložená dehtem, železem a dřevem. Na mladého a statečného kapitána čeká jeho snoubenka a otec. Mladík ale na lodi není, údajně zahynul v polárních krajinách. Oba dva tomu však odmítají uvěřit a vydají se jej spolu s posádkou hledat až do Grónska. 

Podle lodního deníku se loď s názvem Jeune-Hardie dostala do prudké bouře, v níž zaslechla volání o pomoc jiné lodi. Kapitán Luis Cornbutte nezaváhal a rozhodl se pomoci. Od té doby jej však nikdo nespatřil. Výprava začíná v okolíFaerských ostrovů, pokračuje k západnímu norskému pobřeží až po Bodø a nakonec končí u Brewsterského mysu. Najde tam posádka Luise ještě živého?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)