Zdravý nemocný (1981)

Jean-Baptiste Poquelin – Moliére. Komedie. Přeložil Svatopluk Kadlec. Rozhlasová úprava Jaroslava Strejčková. Hudbu složil Vlastimil Hanuš, řídí Milan Baginský. Zvuk Blanka Bezrová. Záznam a střih Hana Jírová. Zvukové efekty Artur Šviha. Asistentka režie Anna Halbichová. Dramaturgie Jaroslava Strejčková. Režie Josef Hajdučík.

Osoby a obsazení: Argan (Ladislav Pešek), Belina, Araganova druhá žena (Jiřina Petrovická), Anděla, Arganova dcera (Jana Boušková), Berald, Arganův bratr (Josef Větrovec), Kleantes (René Gabzdyl), pan Diaforius, lékař (Vladimír Krška), Tomáš Diaforius, jeho syn (Miroslav Nohýnek), Purgon, Araganův lékař (Bohumil Bezouška), Fleurant, lékárník (Svatopluk Skládal), de Bonnefoi, notář (Václav Stýblo), Tonička, služebná (Helga Čočková), pastýřka (Laďka Kozderková) a činoherní sbor.

Natočeno v roce 1981 (74 min). Premiéra 17. 1. 1982 (Praha, 19:15 – 20:32 h.). Repríza 27. 12. 2014 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.); 27. 1. 2024 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.) v cyklu Sobotní drama.

Lit.: tom: V rozhlase. In Tvorba 3/1982 (20. 1. 1982), s. 19 (recenze). tom - V rozhlase. In Tvorba 3-1982 (20. 1. 1982), s. 19 (recenze) 04

Lit.: Herget, Jan: Zdravý nemocný. In web Laďka Kozderková, b. d. (článek + ukázka ze hry). – Cit.: Pro rozhlas upravená verze poslední hry Moliérovy hry. Jejím hlavním hrdinou je starý hypochondr pan Argan, který bezmezně důvěřuje lékařům a svěřuje se do jejich péče. Od svého nejbližšího lékaře Purgona si nechává předepisovat jeden klystýr za druhým a domluví s ním i sňatek své dcery Anděly. Jejím ženichem se má stát synovec doktora Purgona Tomáš Diafirus, nanicovatý nekňuba, který umí jen papouškovat doktorské poučky. Anděla ale miluje mladého Kleanta, o svatbě s ním ovšem nechce starý Argan ani slyšet. Stejného názoru je i jeho druhá žena Belina, která by svou nevlastní dceru nejraději poslala do kláštera. Belina o svého muže upřímně pečuje, její přístup je ale až téměř neuvěřitelný a podezřelý, často totiž mluví o dědictví a poslední vůli. K tomu účelu má po ruce vždy šikovného notáře. S osudem, který pro svou dceru pana Argan přichystal, se nehodlá smířit kurážná služebná Tonička a dělá vše pro to, aby Anděle pomohla. Nápadníka Kleanta do Arganova domu propašuje jako učitele hudby a umožní tak milencům vzájemné vyznání lásky při hodinách zpěvu. Spolu s bratrem pana Argana panem Beraldem pak přichystá další lest. Přestrojí se za doktora a namluví svému pánovi úplně jiné diagnózy, než které mu před tím určili lékaři. Ukáže se, že Argana vlastně žádné opravdové neduhy netrápí. Do třetice zapojí Tonička do svých šprýmů i samotného pana Argana. Přemluví ho, aby se vydával za mrtvého a díky tomu pak odhalí, že jeho žena má z jeho smrti jen radost a těší se na dědictví. Naopak Anděla reaguje na zprávu o otcově smrti upřímně a s lítostí, takže jeho srdce nakonec obměkčí a starý Argan nakonec souhlasí se svatbou. Anděla se smí vdát za Kleanta pod podmínkou, že se stane lékařem.
Tato hra vznikla už v roce 1673, je ovšem dodnes oblíbená a často inscenovaná. Legendární je nastudování Národního divadla z roku 1960 s Františkem Smolíkem v hlavní roli. Toto představení také natočila Československá televize. V rozhlasové verzi z roku 1981 je představitelem hlavní role Ladislav Pešek. Jeho ženu Belinu hraje Jiřina Petrovická, dceru Andělu Jana Boušková, služebnou Toničku Helga Čočková, Kleanta René Gabzdyl a Tomáše Diafora Miroslav Nohýnek. Spolu s nimi účinkuje ve hře Zdravý nemocný také Laďka Kozderková jako pastýřka. Celý příběh otevírá zpívaným prologem o tom, jak jsou doktoři ve své vážnosti směšní a trápení lásky vyléčit nedovedou. Tento úkol nebyl pro Laďku Kozderkovou nic těžkého. Píseň nejen zazpívala, ale vystavěla ji i herecky, takže účel prologu, který otevírá celou hru a láká posluchače k jejímu vyslechnutí s přehledem splnila.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)