Blizkabytost.com (2011)

Inger Johanne Strøm. Rozhlasová hra. Ironický pohled na problém lidské osamělosti. Přeložila Karolína Stehlíková. Hudba Ladislav Železný. Dramaturg Hynek Pekárek. Režie Apolena Vynohradniková-Novotná.

Osoby a obsazení: Astrid (Tatiana Vilhelmová), 1. herec jako Tygr (Tomáš Vacek), 2. herec jako Medvídek Pú + moderátor (Petr Stach), Alexander (Dorota Tučková), tatínek Alexandra + operátor (Gustav Hašek), Ingeborg (Eva Leinweberová), Arne (Lukáš Hlavica), žena s mobilem (Apolena Novotná), Espen (Radek Holub), Anika (Dana Reichová), hlas z reproduktoru + mužský hlas (Jiří Laštovka), ženský hlas (Šárka Vykydalová), taxikář (Eduard Jenický) a další.

Natočeno 2011. Premiéra 7. 4. 2011 (ČRo 3 Vltava, 20:00 – 21:00 h.; 50 min.). Repríza 4. 2. 2014 (ČRo 3 Vltava, 21:30 h.); 13. 3. 2016 (ČRo 2 Praha, 20:00 h)..

Alternativní verze názvu: Blízká bytost

Lit.: Pekárek, Hynek: Blizkabytost.com. In Čtvrtletník Klubu Vltava 1/2011, s. 5 (článek). – Cit.: Dnešní mladá generace je zvyklá díky internetu a mobilním technologiím mít své přátele a známé neustále nablízku. Podle seriózních výzkumů je však tato výhoda, halasně vyzdvihovaná výrobci moderních komunikačních
technologií, vlastně iluzí. Na sociálních sítích či v nejrůznějších diskusních fórech může sice člověk získat stovky přátel doslova po celém světě, doma u počítače však zůstává sám, či dokonce osamělý. Přátelství
na internetu se navazuje snáze než v reálném životě. Generace Facebooku  prý trpí pocity osamělosti, vlastní nedostatečnosti nebo strachem z nezaměstnanosti.

Příběh, který vypráví norská dramatička Inger Johanne Strom ve své hře Blizkabytost.com, mnohé z těchto vážných témat obsahuje. Autorka však lidskou i virtuální osamělost neúspěšné herečky Astrid líčí v humorných tónech. S Astrid se setkáváme poprvé v obchodním centru, kde v dětském koutku hraje pro děti oslíka Ijáčka. Doma pak tráví čas u počítače a seznamuje se s muži na portále Blizkabytost.com. Prožijeme s ní pár nepovedených známostí, ale vše končí happyendem.

 

 

Hru, která zaujala svým ironickým humorem porotce festivalu Prix Europa, nastudovala v karlínském studiu jako svůj rozhlasový debut Apolena Vynohradniková, která do role Astrid obsadila Tatianu Vilhelmovou. Pro posluchače Vltavy bude jistě zajímavé sledovat, jak tato divadelní a filmová herečka obstojí před rozhlasovým mikrofonem.

Klíčové slovo: Blízká bytost.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)