Ženitba (1982)

Nikolaj Vasiljevič Gogol. Přeložil Leoš Suchařípa. Rozhlasová úprava Jiří Hubička. Scénická hudba Milan D. Svoboda. Dramaturg Pavel Minks. Režie Jan Lorman.

Osoby a obsazení: Agáta, obchodníkova dcera, nevěsta (Iva Janžurová), Arina, její teta (Jiřina Jirásková), Tekla, dohazovačka (Dana Medřická), Podkolatov, vládní rada (Jiří Hálek), Kočkarev, jeho přítel (Jiří Sovák), Nenažraný, přednosta hospodářsko-správního odboru (Soběslav Sejk), Onučkin, bývalý důstojník pěchoty (Jaroslav Kepka), Žvanikin, bývalý námořní poručík (Lubomír Lipský), Duňaša, služka (Sylva Sequensová) a Štěpán, sluha (Svatopluk Skládal).

Natočeno v roce 1982 (98 min). Repríza 2. 4. 1989 (Praha, 19:15 h.) v cyklu Nedělní divadelní večery; 11. 9. 2011 (ČRo 2 Praha, 20:05 h.),  6. 7. 2014 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.), 28. 3. 2015 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.); 16. 2. 2019 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.).

Ke stažení od února 2016 na Radiotéce.

Lit.: anonym: Ženitba (sleeve-note). – Cit.: Gogolova satirická komedie. Mistrná typizace střední vrstvy ruské společnosti 19. století. Poslechněte si klenot světové dramatiky. V rozhlasové adaptaci Ženitby, kterou v roce 1982 natočil režisér Jan Lorman, účinkují kromě Ivy Janžurové v hlavní roli Agáty ještě Jiřina Jirásková jako teta Arina, Dana Medřická jako dohazovačka Tekla, Jiří Hálek v roli Podkolatova, Jiří Sovák jako Kočkarev a řada dalších vynikajících herců.

V domě stárnoucí a vdavekchtivé Agáty se díky dohazovačce Tekle schází čtveřice nápadníků. Každý z nich bezostyšně sleduje především své vlastní zájmy. Vládní rada Podkolatov má na pomoc svého přítele Kočkareva. Ostatní tři, bývalý námořní poručík Žvanikin, přednosta odborů Nenažraný a důstojník pěchoty v.v., nyní obchodník Onučkin, si musí se svou výmluvností vystačit sami. Rozehrává se partie plná velkých slov, ale i zbabělých gest. Váhavá Agáta se není schopna rozhodnout, a tak před celou společností prchá. Těžko říct, jestli z ostychu nebo z hlouposti, nejspíš z obojího.

Lit.: anonym: Nikolaj Vasiljevič Gogol: Ženitba. In web ČRo 3 Vltava, březen 2015 (anotace). – Cit.:  Komedie o dlouho připravovaných námluvách i strachu dostat se jednou provždy do chomoutu patří ke skvostům ruské dramatické literatury. V domě stárnoucí a vdavekchtivé Agáty se díky dohazovačce Tekle schází čtveřice nápadníků. Každý z nich bezostyšně sleduje především své vlastní zájmy.

Rozehrává se partie plná velkých slov, ale i zbabělých gest, v níž se mísí smích i smutek zároveň, a tak těsně před závěrem zákonitě musí přijít zvrat.

Lit.: anonym: N. V. Gogol: Ženitba. In web ČRo 2 Praha, červenec 2014 (anotace). – Cit.: Satirická komedie s Medřickou, Janžurovou, Sovákem a Lipským. Mistrná typizace střední vrstvy ruské společnosti 19. století. Poslechněte si klenot světové dramatiky.

V domě stárnoucí a vdavekchtivé Agáty se díky dohazovačce Tekle schází čtveřice nápadníků. Každý z nich bezostyšně sleduje především své vlastní zájmy.  Vládní rada Podkolatov má na pomoc svého přítele Kočkareva. Ostatní tři, bývalý námořní poručík Žvanikin, přednosta odborů Nenažraný a důstojník pěchoty v.v., nyní obchodník Onučkin, si musí se svou výmluvností vystačit sami.

Rozehrává se partie plná velkých slov, ale i zbabělých gest. Váhavá Agáta se není schopna rozhodnout, a tak před celou společností prchá. Těžko říct, jestli z ostychu nebo z hlouposti, nejspíš z obojího.

Léto rozhlasových legend - Foto: Jakub Hritz,  Český rozhlas

Nakonec bere otěže pevně do rukou Kočkarev a námluvy ve prospěch Podkolatova dovede ke zdárnému konci. A ihned zorganizuje svatbu.

Ovšem Ženitba je tragikomedií, groteskou, fraškou, v níž se mísí smích i smutek zároveň, a tak těsně před závěrem zákonitě musí přijít zvrat.

Lit.: anonym: Nikolaj Vasiljevič Gogol: Ženitba – 11. září. In web ČRo 2 Praha, září 2011 (článek). – Cit.: Po letním uvedení nesmrtelné Gogolovy sžíravé satiry Revizor uvádí Dvojka Českého rozhlasu v září druhou slavnou a podobně nezapomenutelnou Gogolovu komedii, jíž je Ženitba.

„Jak tak člověk leží a začne z dlouhé chvíle moc přemýšlet, tak pochopí, že se konec konců fakticky musí oženit. No a proč vlastně ne? Člověk žije a žije, až je mu z toho na konec k zblití. Další rok je v háji…“. Takto medituje vládní rada Podkolatov, kterého nuda a bezobsažnost úřednického života dovedou k přesvědčení najít si nevěstu. Od tohoto bodu se začne rozvíjet celá řada situací, které jsou komické i smutné, absurdní i groteskní, dojemné i trapné. 

Gogol v postavách nápadníků, kteří se ucházejí o ruku stárnoucí vdavekchtivé obchodníkovy dcery Agáty (hraje ji skvěle Iva Janžurová), představil celou galerii bizarních typů, dal nemilosrdně nahlédnout do prostředí ruské měšťácké společnosti 19. století, jejíž vlastnosti však, uvědomíme si při poslechu, se od mnoha neřestí, které známe důvěrně ze své současnosti, nijak podstatně neliší. 

Jak už bylo často řečeno v souvislosti s Gogolovými hrami – smějeme se při nich a postupně nám dochází, že se do velké míry smějeme sami sobě. 

V rozhlasové adaptaci Ženitby, kterou v roce 1982 natočil režisér Jan Lorman, účinkují kromě Ivy Janžurové ještě Jiřina Jirásková jako teta Arina, Dana Medřická jako dohazovačka Tekla, Jiří Hálek v roli Podkolatova, Jiří Sovák jako Kočkarev a řada dalších vynikajících herců. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

xxx

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)