Život je sen (1997)

Pedro Calderon de la Barca. Rozhlasová úprava klasického divadelního dramatu. Přeložil a přebásnil Vladimír Oleríny. Pro rozhlas upravila Viktória Janoušková. Hudební dramaturgie Katarína Cútová. Zvuk Ľubica Olšovská. Technická spolupráce Andrej Klimits. Dramaturgie Vanda Feriancová. Režie Jaroslav Rihák.

Osoby a obsazení: Rosaura (Diana Mórová), Clarin (Stanislav Dančiak), Sigismundo (Marián Geišberg), Clotaldo (Miroslav Trnavský), Basilio (Leopold Haverl), Astolfo (Peter Bzdúch), sluha (Jozef Šimonovič), voják (Vladimír Durdík).

Připravil Slovenský rozhlas v roce 1997. Premiéra 10. 7. 1997 (43 min.). Reprízy 26. 6. 2005 (Rádio Devín, 11:00-11:44 hod.), 16. 5. 2018 (SRo 2 Rádio Regina).

Pozn.: Výsostné dílo barokního dramatu. Jeden z uznávaných vrcholů světové dramatické poezie, zobrazující věčné problémy člověka. Strhující příběh zavrženého královského syna, putujícího temnou nocí života. Příběh jeho pádu i jeho prozření a hluboké proměny skrze utrpení, skrze drásavou zkušenost marnosti a absurdnosti bytí. Příběh o dobru a zlu v člověku, o vratké hranici mezi životem a sněním, o vášních a svobodě člověka, o jeho osudové hříšnosti a jejím prolomení, o smyslu utrpení, cti, odvaze, pokoře a milosti.

Život je sen je podobenství o lidském dospívání – o překonání dětských iluzí a rozmarů, o cestě k odpuštění ostatním i sobě samým. Je dnes také ponaučením o nutnosti hledat morální cestu skrz celostné vidění skutečnosti, pro které je nutné dívat se za hranice sám sebe, věřit v logiku světa, Řád a ne spěchat – protože zkratky neexistují.

Pedro Calderon de la Barca
Největší španělský barokní dramatik. Narodil se 17. ledna 1600 v Madridu v šlechtické rodině. Prožil pestrý a dobrodružný život. Studuje na jezuitské koleji, zaplete se do zločinu vraždy, píše dramata, cestuje, pronásleduje herce, který napadl jeho bratra, je jmenován rytířem řádu sv. Jakuba, je oblíben u dvora Filipa IV. Král navštěvuje jeho hry, vyznamená se ve vojenském tažení proti Kataláncům, zplodí nemanželského syna. R. 1653 se nechá vysvětit a je kaplanem v Toledu. Po deseti letech se stane čestným kaplanem krále. Vzdaluje se světskému životu a věnuje se psaní náboženských her. Umírá 25. května 1681 v Madridu.
Pedro Calderón de la Barca napsal asi stodvacet comedií, na osmdesát meziher, autos sacramentales a loas. V naší době je jen těžko možné si představit tak plodného dramatika, ale Calderónem vrcholí ve Španělsku období frenetického psaní, období, ve kterém se lidé pokoušeli zachytit dobu a její smysl ve slovech. Kdy svět se stal natolik složitým, že se jej znovu a znovu z různých úhlů, přes nejrůznější detaily pokoušeli popsat, aby se dobrali k jeho skutečnému obrazu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)