Pohľad do zrkadla (Pohled do zrcadla, 199?)

Jozef Repko. Původní rozhlasová hra. Hudební dramaturgie Katarína Bielčíková. Zvuk Andrej Klimits a Ivan Budko. Dramaturgie Milan Frolo. Režie Viera Weidlerová.

Účinkují Emil Horváth, Viera Richterová Horváthová, Karol Machata, Juraj Predmerský a Jana Bardošová.

Připravil Slovenský rozhlas do roku 2001 (28 min.). Repríza 12. 2. 2001 (Rádio Slovensko, 8:30 h.);  16. 7. 2003 (Rádio Devín, 10:20 h.); 18. 11. 2012 (Rádio Litera, 0:50 h.) v cyklu Krátka hra; 17. 11. 2014 (Rádio Litera); 21. 11. 2016 (Rádio Litera).

Pozn.: Autor na ploche malej hry rozkrýva dramatický spor medzi povinnosťou a svedomím disidenta stredoškolského profesora a vyšetrovateľa štátnej bezpečnosti. (anotace SRo)

Lit.: Kekeliaková, Monika – Gažíková, Katarína: O totalitách a jednej Nežnej – 2. časť. In web Rádio Litera, 21. 11. 2016 (článek). – Cit.: Pripomíname si 17. november 1989, ale i odkaz Solženicyna, Orwella či Pasternaka.

Aj tento týždeň sa budeme na Rádiu Litera venovať téme totalít a reflexii zlomových období československej a slovenskej histórie. V Čítaní na pokračovanie sa môžete tešiť na päť častí cyklu z pera Jozefa Repka pod názvom Hmla nad riekou, kde budeme svedkami osudov dvoch kamarátov, budeme uvažovať o ľudskej statočnosti, ale i zrade v kontexte pokrivenej doby. Pod názvom Denník Nežnej odvysielame rozhlasovú hru pre mládež, ktorú autorsky pripravil Viliam Klimáč. Nebude chýbať porovnanie osudov dvoch politikov – Alexandra Dubčeka a Gustáva Husáka. V cykle Smrť za mrežami zamrazí osud gymnazistu Ivana Roštára na pozadí zatknutia farára Viktora Trstenského z Dolného Kubína. O politickej vražde Milady Horákovej sa dozviete vo fíčri Bezbranná a nepoddajná. Spisovateľ Peter Repka vám ponúkne reportáž o príchode vojsk Varšavskej zmluvy do ČSSR v auguste 1968. Na svoje si prídu aj priaznivci odkazu Milana Kunderu, Dominika Tatarku a Alexandra Solženicyna. (…)

Od Jozefa Repku si budeme môcť vypočuť aj rozhlasovú hru Pohľad do zrkadla. Autor na ploche malej hry rozkrýva dramatický spor medzi povinnosťou a svedomím disidenta – stredoškolského profesora a vyšetrovateľa Štátnej bezpečnosti. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Emil Horváth, Viera Richterová-Horváthová, Karol Machata, Juraj Predmerský, Jana Bardošová. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Natočeno 2000.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)