Nůž ve tmě (2011)

Pavel Kácha. Detektivní příběh pro mládež. Hudba Jiří Strohner. Dramaturgie Václava Ledvinková. Zvuková spolupráce Josef Plechatý. Režie Jaroslav Kodeš.

Osoby a obsazení: Lucie (Šárka Vaculíková), Martin (Matouš Ruml), Petr (Jan Meduna), Jiří (Lukáš Příkazký), poručík Schenk (Tomáš Töpfer), Monika (Hana Marie Maroušková), Míra (Svatopluk Schuller), Marek (Miloslav Mejzlík), Vlasák (Jiří Schwarz), Bulánek, hospodský (Michal Pavlata), lékařka (Jitka Sedláčková), Hniličková (Růžena Merunková) a řidič (Zdeněk Hess).

Natočeno 2011. Premiéra 28. 5. 2011 (ČRo 2 Praha, 13:05-14:00 h.; 57 min.). Repríza 13. 9. 2014 v cyklu Hra pro mládež (ČRo 2 Praha, 13:05-14:00 h.); 30. 4. 2022 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.) v cyklu Hra na sobotu.

Lit.: Kácha, Pavel: Nenechte si ujít napínavý detektivní příběh Nůž ve tmě. In web ČRo, květen 2011 (anotace). – Cit.: Dvojka Českého rozhlasu připravila na 28. května od 13:05 hodiny napínavý detektivní příběh o bezohlednosti, zbabělosti a zlu, které číhají v každém z nás. A také o marné snaze zakrýt zlý skutek jiným zlým skutkem.

Detektivky dneska sice nejsou nijak nedostatkovým televizním žánrem, ale v rozhlase to tak docela není. A přitom právě rozhlas má pro detektivní příběh jistou přednost, neboť předem počítá s posluchačovou představivostí. Zkuste si to: Krásný den na počátku léta. Slunce svítí, řeka šumí a vláček jede líbeznou krajinou. Sedí v něm parta mladých lidí: folková kapela Brejkbol. Vydali se na venkovskou chalupu v Bohatíně, aby si procvičili repertoár před premiérovým vystoupením na festivalu Zahrada. Ale hlavně chtějí prožít víkend plný pohody v přívětivém a trochu starosvětském prostředí. Souhrou náhod – a náhody jsou přece vždycky podivné – se však ten víkend změní v něco, co by nikdo z nich nikdy zažít nechtěl. Ano, je spáchán zločin! Kdo je pachatelem? Jaký měl motiv? Jaké jsou důkazy? Jak případ vyřeší poručík Schenk?

Lit.: Hnilička, Přemysl: Třikrát Tomáš Töpfer. In Týdeník Rozhlas 25/2011, s. 21 (recenze). – Cit.:   Není v rozhlase oblíbenějšího žánru než detektivní hra. Pokud bychom se zeptali většiny současných posluchačů rozhlasových her, asi by v počátcích jejich posluchačské vášně stála detektivka – ať už by šlo o případy otce Browna, komisaře Maigreta nebo pána z Baskervillů v dramatizaci Umberta Eka Jméno růže. A pokud šlo dokonce o detektivní příběh pro mládež, bylo nadšení ještě větší; dodnes zůstávají v paměti příběhy, které jsme slyšeli v dětství a chceme po rozhlase jejich reprízy – ať už jde o inscenaci Svěřte případ Bílé růži podle Astrid Lindgrenové nebo Zločin na Zlenicích hradě Radovana Šimáčka. Není divu – rozhlas narozdíl od televize či filmu poskytuje velký prostor fantazii, a tak jsou nejrůznější detektivní, fantastické i strašidelné příběhy mnohem působivější.. Lidská představivost totiž nemá hranic.

K detektivkám pro mládež tento týden přibyla nová premiéra. Pavel Kácha napsal příběh, jehož hlavními hrdiny jsou členové folkové kapely Brejkbol, několik obyvatel vesnice Bohatín a poručík policie. Vše začalo nevinně: parta hudebních nadšenců se chtěla secvičit před premiérovým vystoupením na festivalu, a tak se vydala na chalupu rodičů jednoho z nich. Stačilo však několik okamžiků a zpočátku nevinná situace se změnila: na silnici leží umírající stará žena, sražená rychlejedoucím autem – a jediná osoba, která nehodu viděla, zpěvačka Lucka – je nalezena polomrtvá, s bodnou ránou hned vedle srdce… Adeptů na pachatele – jak to ve správné detektivce bývá – je hned několik. Byl vrahem někdo ze štamgastů – automobilistů místního hostince U Bulánků, kteří se s mladou partou potkali nebo se Lucka měla stát obětí žárlivosti?

Sobotní premiéra detektivky pro mládež má své klady i zápory. Mezi klady patří velice slušně napsané dialogy, vtipné glosování jednotlivých postav, herecké výkony mladších (Šárka Vaculíková, Matouš Ruml, Jan Meduna, Lukáš Příkazký) i starších herců (obzvlášť Michal Pavlata a Tomáš Töpfer využili své party beze zbytku), kvalitní je i režijní vedení. Mezi negativa lze počítat především nedodržování stanovených limitů – jen těžko může zraněná Lucka vzpomínat na děje, kterých se neúčastnila; nepřekvapí ani dějové zvraty a závěrečné vyústění… Nová hra Pavla Káchy a režiséra Jaroslava Kodeše se tak pravděpodobně stane hrou reprízovanou, ale asi ne zcela zapamatovatelnou.

S hercem Tomášem Töpferem jsme se v tomto týdnu mohli setkat ještě dvakrát. V reprízovaném seriálu – „rozhlasovém románu“ Jana Vedrala Xaver, v němž ztvárnil titulní postavu – zrůdnou figuru české rozhlasové normalizace a také v rozhlasové inscenaci Jiřího R. Picka Anekdoty Franci Roubíčka, kterou v roce 1990 nastudoval Josef Červinka. Na modelové postavě věčného vypravěče židovských anekdot Roubíčka (Tomáš Töpfer), který se po účasti v londýnském odboji vrací domů do republiky, ukazuje autor dobu nastupující totality, které zoufale chybí smysl pro humor.

Poslední květnový týden se tak stal nečekanou (a asi také neplánovanou) beneficí herce Tomáše Töpfera. Reprízy zde však výrazně vítězily nad premiérou.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)