Osudy jednoho Figury (2005)

Arnošt Goldflam. Pásmo rozhlasových grotesek v pěti dílech. Zvukový mistr Josef Daněk. Dramaturgie Tomáš Sedláček. Režie Akram Staněk.

Osoby a obsazení: Figura (Luboš Veselý), Maruška (Mariana Chmelařová), Kovaříková (Dita Kaplanová), šéf (František Derfler), kolega (Miloslav Maršálek), Jenda (Iva Volánková), Marie (Eva Jurůjová), Vraždová (Marie Ludvíková), zpěvák (Michal Bumbálek), moderátor (Karel Hegner). 

Nastudovalo Brno. Premiéra 16. 3. 2005 (Praha 20: 05 – 21: 00 h). Repríza 7. 7. 2016 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.).

Lit.: Hložková, Hana: Arnošt Goldflam: Osudy jednoho Figury. In web ČRo 3 Vltava, červenec 2016 (článek). – Cit.: Pod názvem Osudy jednoho Figury se skrývá pět rozhlasových grotesek Arnošta Goldflama. Jsou soustředěny kolem muže s příjmením Figura, jenž je sympatickou postavou z rodu věčných smolařů. I přesto, že se mu ráno podařilo rozbít zrcadlo, což by pověrčivé lidi znepokojilo, on se stále snaží mít dobrou náladu a být veselý. Smůla přece není důvodem k tomu, aby se rozčílil, anebo snad začal nadávat.

Šťastná to povaha! V průběhu pěti epizod zastihneme Figuru v zaměstnání, a to přímo u pohovoru se šéfem, od něhož očekává povýšení, vidíme ho jako starostlivého rodiče, který má vyzvednout děti ze školy v přírodě a připraví jim žertovné překvapení, nebo jako finalistu televizní soutěže Hop-trop, ve které vyhraje značnou sumu, ale není tak jednoduché ji vskutku obdržet, a nakonec jako vypravěče dobrodružných příběhů na dobrou noc.

Situace, ve kterých se Figura nachází, jsou očekávatelné, co je však činí zajímavými, je způsob, jakým spolu postavy vedou vtipné dialogy a jak se posléze chovají. Rozhlasové miniatury tudíž nestojí ani tak na ději, jako spíš na napjatém očekávání toho, co humorného se zase titulní postavě přihodí.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)