Markheim (2001)

Robert Louis Stevenson. Fantastická povídka skotského autora. Překlad Jarmila Fastrová. Upravila Alena Vostrá. Hudební spolupráce Pavla Schönová. Dramaturgie Dagma Oravová. Režie Vlado Rusko.

Osoby a obsazení: vypravěč (Pavel Soukup), obchodník (Stanislav Fišer), Markheim (Ivan Jiřík) a On (Jan Přeučil).

Natočeno v Českém rozhlase v roce 2001 (32 min.). Repríza 23. 10. 2011 (ČRo 3 Vltava, 1:30 h.) v cyklu Noční bibliotéka; 23. 8. 2014 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.); 25. 1. 2016 (ČRo 3 Vltava, 0:35 h) v cyklu Noční bibliotéka.

Lit.: Vojtíšková, Zuzana: Robert Louis Stevenson: Markheim. In web ČRo 3 Vltava, srpen 2014 (anotace). – Cit.: Nadešel čas a zločin je dokonán. Markheim se pro cosi významného rozhodl zabít obchodníka. Když ale svůj čin vykonal, začalo ho stíhat něco podivného. Po smrti zákazníka najednou majitele nevelkého vetešnictví, pana Markheima, pohltil strach. Jen jednoho se nebál: Boha. Dva silné proudy táhnou mladíka Markheima každý na jinou stranu: dobro a zlo. Jak se s nimi popasuje? Spiritistické dílko skotského autara R. L. Stevensona je klasickým příběhem o vnitřní, utajené smlouvě s ďáblem.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)