Krabat (2004)

Otfried Preussler („Čarodějův učeň“). Dramatizace Václava Ledvinková. Hudba Petr Mandel. Dramaturgie Ivan Hubač. Režie Aleš Vrzák.

Osoby a obsazení: Krabat (Michal Zelenka), Tonda (Lukáš Hlavica), Lyško (David Novotný), koledník (Robert Jašków), mistr (Ilja Racek), kantorka (Andrea Elsnerová), dívka z Černého Chlumce (Marika Procházková), kmotr (Vladimír Čech II.), žena z Černého Chlumce (Jitka Smutná). Dále účinkují  Matěj Dadák, Jaroslav Plesl, Jan Meduna, Vojtěch Hájek, Květa Bachtjanová, Ladislava Bláhová, Marie Ferechová, Alexandra Janáčková, Renata Poláková, Libuše Pražáková, Marie Vocílková.

Natočeno listopad – prosinec 2004 (studio B Karlín). Premiéra 26. 3. 2005 (Praha 13:05 – 14:00 h). Repríza 21. 10. 2017 (ČRo 2 Praha, 13:03 h.); 18. 9. 2021 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.) v cyklu Hra na sobotu.

Veřejná předpremiéra ve středu 19. ledna 2005 od 12.00 hodin v poslechové místnosti Českého rozhlasu.

Pozn.: Inscenace získala Zvláštní uznání Prix Bohemia Radio 2005 za zvukovou realizaci („Vzniklo dílo zvukově plastické a kultivované.“).

Pozn. 2: Fascinující příběh o chlapci, který je vlákán do osidel černé magie. Osou příběhu je stará lužickosrbská báje o mlynáři na Blatech, který bezmezně ovládá své učedníky a svou moc vykupuje každoroční smrtí jednoho z nich vždy poslední den v roce. V protikladu k temnému zlu však stojí velmi prostá a velmi křehká láska, jež jako jediná dokáže v kruté hře o život zvítězit. (anotace)

Lit.: anonym: Otfried Preussler: Krabat. In web ČRo 3 Vltava, 21. 10. 2017 (článek). – Cit.: Osou příběhu je stará lužickosrbská báje o mlynáři na Blatech, který bezmezně ovládá své učedníky a svou moc vykupuje každoroční smrtí jednoho z nichFoto:  pixabay.com

Je Velká noc, noc z Bílé soboty na Boží hod velikonoční, a v nedaleké vesnici zvané Chlumec se rozeznějí zvony. Vzápětí se z dívčích úst ozve stará velikonoční píseň. V tu chvíli sedí venku u ohně dva chlapci, do jejichž osuduzasáhla černá magie. Stačí okamžik a začne se rodit nevýslovně křehká láska, která dokáže kartami osudu notně zamíchat.

Nejde o sladkobolný příběh s tuctovým vyzněním. Rozhlasová hra Krabat, která vznikla na motivy knížky Otfrieda Preusslera, se snaží o víc. Osou příběhu je stará lužickosrbská báje o mlynáři na Blatech, Mistrovi černé magie, který bezmezně ovládá svých dvanáct učedníků a svou moc vykupuje každoroční smrtí jednoho z nich. Mezi mlynářské učně se dostane i mladičký Krabat a postupně začne odhalovat tajemství mlýna, o kterém se tu nahlas mluvit nesmí. Tajemnost až mystičnost děje podtrhuje protiklad se starými lidovými zvyky a církevními svátky v průběhu roku. Bohatá zvuková výbava, včetně hudby Petra Mandela, umocňuje celkové vyznění příběhu, při kterém lehce mrazí v zádech, ale přitom nechává zaznít hlas, hlas jako symbol velmi prosté a čisté lásky. Sama láska však symbolem není. Jak říká sám autor předlohy: „Černá magie spočívá na nenávisti, bílá magie na silách lásky. I v mém příběhu je to, doufám, jasné.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)