Dva roky prázdnin (1946)

Jules Verne. Dramatizace Pavel Skála ( = K. M. Walló). Rozhlasová úprava Josef Malý. Hudba Jan Seehák. Divadelní režie Míla Mellanová. Rozhlasová režie Ludvík Pompe.

Osoby a obsazení: Jakub (Karel Richter). Osoby: Gordon, Briant, Doniphan – kvartáni, Garnet, Cross, Baxter – terciáni, Jakub, Dole, Iverson – sekundáni, černoch Johny, námořník Evans, kadet Nicholson, kapitán Bartolo, hlasy. Dále účinkuje soubor Pražského divadla pro mládež.

Natočeno 1946. Premiéra 22. 6. 1946 (Praha I, 15:00-16:00 h.). Repríza 31. 8. 1946.

Jedná se o rozhlasovou úpravu divadelní hry, která měla premiéru o dva měsíce dříve – 24.4.1946. Podle dobové recenze obsahovala divadelní hra písně Jana Seeháka, „žel připojované, jak napadne“. Ludvíku Pompemu se možná podařilo odstranit nedostatky divadelní režie Míly Mellanové, které viděl recenzent původní hry: „Mladý divák je veden k chápání síly kolektivu, k náležitosti k němu, k přátelské oddanosti a optimismu, byť jevištní ztvárnění zůstává velmi často jen u slov, není dostatečně prožité a porušuje patetickým přednesem obsah textu.“ Recenzent příznivě ohodnotil jen přirozený projev Karla Richtera v roli Jakuba. (Rudé právo, 28.4.1946, str. 4)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)