Alma a Franz (2001)

Michal Lázňovský. Hra o slavném manželském páru – Almě Mahlerové a Franzi Werfelovi. Dramaturg Hynek Pekárek. Režie Dimitrij Dudík.

Osoby a obsazení: Franz Werfel (Alois Švehlík) a Alma Mahlerová (Vlasta Chramostová), Walter (Zdeněk Maryška).

Premiéra 11. 12. 2001. Repríza 26. 7. 2011 (ČRo 3 Vltava); 11. 5. 2017 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.); 25. 7. 2023 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.) v cyklu Večerní drama.

Lit.: anonym: Michal Lázňovský: Alma a Franz. In web ČRo 3 Vltava, 26. červenec 2011 (článek). – Cit.: Pestrý život Almy Mahlerové, nevšední ženy, která osudově zasáhla do života několika slavných umělců, inspiroval rozhlasovou hru Michala Lázňovského Alma a Franz. Ten volně podává jednu z dramatických životních epizod Almy Mahlerové z roku 1940, kdy prchala se svým třetím manželem, spisovatelem Franzem Werfelem přes pyrenejské vrcholy do exilu.

S vdovou po skladateli Gustavu Mahlerovi Almou Mahlerovou se Franz Werfel seznámil po skončení první světové války ve Vídni. V té době byla provdána za architekta Waltra Gropia, s nímž se rozvedla a za Werfela se provdala v roce 1929. Žili většinou ve Vídni, podnikli však řadu cest, mj. do Izraele. Po roce 1938 spolu emigrovali před nacismem do Francie, ale v roce 1940 museli prchnout i odtud.

Franz s Almou, se spisovatelem Heinrichem Mannem a jeho synovcem, filosofem Golo Mannem uprchli pěšky přes Pyreneje do Španělska a dál do Spojených států amerických. Rozhovor na vrcholcích pyrenejských hor, ve kterém si nesourodý manželský pár navzájem nic nedaruje, je nejen vtipným soubojem sarkastických intelektuálů, ale také obrazem konce velké evropské kultury tváří v tvář nacistickému barbarství.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)