Šťastlivec Sulla (1951)

Ferdinand Peroutka. Rozhlasová úprava a režie Josef Kodíček. Asistent režie Alois Alexandr.

Osoby a obsazení: Osoby a obsazení: Gaius Marius (Miroslav Setvín), Lucius Cornelius Sulla (Josef Kodíček), Gneius Pompeius (Stanislav Kavan-Navak), Fufidius, holič (Jára Kohout). Dále účinkují Jan Snížek, Luboš Kaválek,  Jan Stránský, Václav Šimek, Miroslav Šašek, Pavel Viboch, Milan Špringl, Rolf Wanka, Gustav Machatý, Eduard Linkers, Sylva Langová, Helena Bušová, Věra Jakešová-Blackwellová, Dynda Šašková a jiní.

Nastudovalo RFE – Rádio Svobodná Evropa v roce 1951 (Hra týdne). Obnovená premiéra 10. 6. 2011 v rámci pořadu Páteční večer – Josef Kodíček a Svobodná Evropa.

Pozn.: Tato rozhlasová premiéra byla i premiérou světovou. Inscenace připravovaná v Československu měla být premiérována 30. 4. 1948 (režie Karel Dostal, účinkovat měli Zdeněk Štěpánek, Karel Höger aj.), k té však nedošlo.

Lit.: Just, Vladimír: Svobodná Thálie Svobodné Evropě. In Svobodně! Rádio Svobodná Evropa 1951 – 2011. Praha: Radioservis, 2011, s. 105 a další (studie).

Dresler, Jaroslav: Slovo a svět (Vzpomínky redaktora RFE). I CS Magazín, leden 2009 (článek). – Cit.: Pořadem, který se nejvíc vymykal možnostem Svobodné Evropy byla padesátiminutová Hra týdne, v níž se ve zkrácené formě vysílaly hry tehdejšího světového repertoáru, řečtí klasikové a česká dramatika, např. hry Ferdinanda Peroutky Šťastlivec Sulla a Oblak a valčík. Duší tohoto projektu byl dramaturg a spisovatel Josef Kodíček, který z hlasatelských začátečníků vychoval tým rozhlasových herců. Už za války v Londýně napsal Kodíček pozoruhodnou práci o hereckém projevu v rozhlase. Štěstím bylo, že v prvních letech působili v Mnichově také zkušení režiséři Gustav Machatý, František Čáp, Josef Holman a Luboš Kaválek. Her týdne bylo natočeno kolem stovky a většina se několikrát opakovala. V pekelném koncertu rušiček bylo však obtížné sledovat samotný děj, natož vychutnat jemnosti rozhlasové inscenace. Hra týdne však zašla také na to, že najednou nebyly peníze na copyright.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)