Dva nepravděpodobné příběhy (1989)

Michal Lázňovský. Dva poetické příběhy na rozhraní magické reality a volné autorské fantazie. Dramaturg Hynek Pekárek. Režie Alena Adamcová.

Osoby a obsazení: vypravěč + Václav (Ladislav Mrkvička), Vladimír (Václav Postránecký), Paclt (Jiří Adamíra), číšník (Jaroslav Kepka), Karel (Josef Somr), 60 % (Jan Hartl).

Natočeno 1989 (64 min.). Repríza 30. 11. 2014 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.); 8. 1. 2019 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h) v cyklu Současná hra; 1. 10. 2023 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.) v cyklu Hra na neděli.

Lit.: Pekárek, Hynek: Michal Lázňovský: Dva nepravděpodobné příběhy. In web ČRo 2 Praha, listopad 2014 (článek). – Cit.: Uslyšíte rozhlasová minidramata na rozhraní magické reality a volné autorské fantazie. V hlavních rolích uslyšíte takové herecké osobnosti jako Ladislava Mrkvičku, Jiřího Adamíru nebo Josefa Somra.

Hra začíná pro Prahu příznačně v malé útulné vinárničce. Pan Vladimír, který čeká na dámu svého srdce, se své vyvolené sice nedočká, ale potká tajemného muže z rodu hrabalovských pábitelů. Neznámý ho pak pozve do velkého světa dobrodružství.  

Ve druhém příběhu dva žízniví pánové potkají nedaleko Vltavy mimozemšťana. V Praze se zkrátka může stát všechno. Stačí jen mít trochu fantazie nebo ochotu naslouchat. 

Stará Praha má zákoutí plná tajemství 

Stará Praha je město plné tajemství a záhadných příběhů. Některé z nich se nám uchovaly v legendách nebo pověstích. Ty další na své objevení teprve čekají.  

Stačí jen, aby je někdo vyprávěl. Autor mnoha rozhlasových her Michal Lázňovský ve zdech staré Prahy vyrůstal a v každém jejím zákoutí prý můžete objevit nějaký příběh. A pokud ho nenajdete, možná je ukrytý i někde v nás samých. 

Na hraně magické reality a fantazie 

Každopádně ale ve své hře nabízí posluchačům dva malé příběhy, ve kterých je Praha neodmyslitelnou kulisou. A protože Praha je město magické, i Lázňovského příběhy se pohybují na hraně magické reality a fantazie. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)