Ledový zámek (1983)

Tarjei Vesaas.  Překlad Helena Kadečková. Dramatizace Oldřich Knitl. Hudba Petr Mandel. Řídí Jiří Váchal. Režie Karel Weinlich. Dramaturgie Ivan Hubač.

Osoby a obsazení: autor (Eduard Cupák), teta (Věra Kubánková), ledový zámek (Rudolf Hrušínský I.), učitel (Miroslav Středa). Dále účinkují Jindra Perušicová, Šárka Krásová, Viktor Vrabec, Jana Andresíková, Michal Pešek, Antonín Hardt, Miloš Rozhoň, Ivo Helikar, Jovana Žáková a Marcela Rojíková.

Natočeno 1983. Premiéra 31. 3. 1984 (Praha, 13:45-14:26 h.). Repríza 1. 3. 2014 (ČRo 2 Praha, 13:00 h); 19. 3. 2016 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.); 28. 1. 2017 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.). K poslechu zde.

Lit.: Petříčková, Renata: Rozhlasová hra: Ledový zámek. In web Čajovna u modré kočky, 28. 3. 2014 (názor posluchačky). – Cit.: (….)  Moc mne na ní zaujala velice zvláštní dějová linie. Připomíná led a tání sněhu, je totiž úplně neuchopitelná. Jestli něco umí rozehrát fantazii posluchače na maximu, pak je to tato hra.

Jsou tu dvě děvčátka, mezi kterými vznikne velice krátké, ale intenzivní přátelství, jež je hned roztrženo zvláštní životní událostí. Jedna dívka zmizí u ledového vodopádu u kterého je jakýsi útvar z ledu připomínající zámek. Barvitě popsané prostředí ale stále poskytuje obrazytvornosti posluchačů veliký prostor.

A nezapomenutelná jsou i jméno dívek: Sís a Úm. Zvláštní, neobvyklé. Ovšem pro tento příběh jako stvořené, jakoby obě ta jména ladila s tím tajemným příběhem. Poslech jsem skončila v pozdních nočních hodinách ve chvíli, kdy se tvář zmizelé dívky objevila v kusu ledu na zámku. Byla mrtvá? Vlastně se to nikdy nedozvíme, ale v tu chvíli mne to velmi vyděsilo, přece jen, bylo notně před půlnocí.

Příběh doprovázený hudbou, která jde pod kůži, ale nevnucuje se. Příběh jemný, lehký, ale zároveň tajemný. Opravdu zdařilá kombinace. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Překlad Helena Kadečková. Dramatizace Oldřich Knitl. Hudba Petr Mandel. Řídí Jiří Váchal. Režie Karel Weinlich. Dramaturgie Ivan Hubač).
Osoby a obsazení: autor (Edvard Cupák), teta (Věra Kubánková), ledový zámek (Rudolf Hrušínský), učitel (Miroslav Středa) a další.
Premiéra 31.3.1984 (Praha, 13:45-14:26)

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)