O Ardašírovi a krásnej Hajátannufús (O Ardašírovi a krásné Hajátannufús, 1991)

Pohádka z cyklu Tisíce a jedné noci. Dramatizace Ondrej Sliacky. Úprava Hana Ferková. Dramaturgie Ľuboš Machaj. Hudební dramaturgie Katarína Cútová. Zvuk Zuzana Kubíková. Technická spolupráce Jozef Bezák. Réžia Viera Weidlerová.

Osoby a obsadenie: princ Ardašír (Jozef Holec), král Širázu (Ivan Krivosudský), princezna Hajátannufús (Zuzana Tlučková), sultán Abdalkádir (Elo Romančík), pěstounka (Mária Prechovská), vezír krále Širázu (Július Pántik), vezír sultána Abdalkádira (Eduard Bindas), zahradník (Vladimír Kostovič), kat (Július Paluš) a vypravěč (Karol Machata).

Připravil Československý rozhlas v roce 1991 (37 min.). Repríza 18. 9. 2020 (SRo 9 Rádio Junior, 13:00 h.).

Pozn: Aj v arabskom svete stoja hrady, zámky a paláce. A pri rozhlasovej výprave do Orientu nepotrebujete ani len rúško. Tak poďme na to. Princ Ardašír z mesta Širáz, zúfalo zaľúbený do princeznej Hajátannufús z ríše Yaman, stojí pred ťažkou úlohou. Rozhodol sa docieliť, aby princezná prestala nenávidieť mužov. Ba čo viac, aby sa aj ona zaľúbila doňho. Cieľ to bol nanajvýš trúfalý a bez pomoci princezninej láskavej pestúnky by bol aj úplne neuskutočniteľný. Príbeh O Ardašírovi a krásnej Hajátannufús je jedným z tých, ktorým si múdra Šahrazád zachránila život v orientálnej zbierke rozprávok „Tisíc a jedna noc“. Rozhlasovú podobu dal arabskej ľudovej rozprávke Ondrej Sliacky.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)