Perný den (1968)

Anders Bodelsen. Dánská rozhlasová hra o mladých manželských párech. Překlad František Fröhlich. Dramaturg Dalibor Chalupa. Režie Josef Červinka.

Osoby a obsazení: Lars (Josef Abrhám), Kirsten (Ivanka Devátá), Henrik (Josef Somr), Zuzana (Karolína Slunéčková), on (Zdeněk Ornest) a ona (Jana Andresíková).

Natočeno 1968 (66 min.). Premiéra 12. 5. 1968 (Československo I, 19:45 – 21:00 h.) v cyklu Přehlídka zahraniční rozhlasové hry. Repríza 27. 3. 2012 (ČRo 3 Vltava, 21:50 h.) v cyklu Severské jaro; 22. 5. 2022 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h., 92 min.) v cyklu Hra pro pamětníky k úmrtí Josefa Abrháma.

Pozn.: Studie měšťáckého způsobu života a mentality, demonstrovaná na dvou mladých manželských párech, oslavujících služební povýšení jednoho z této společnosti.

Lit.: Lapková, Pavla: Rozhlas. In Kulturní tvorba 22/1968 (30. 5. 1968), s. 21 (zpráva).

Lit.: jw: Perný den. In: Týdeník Rozhlas, 5. 8. 1996, roč. 6, č. 33, s. 10 (Krátce o dánském autorovi A. Bodelsenovi a jeho tvorbě).

Lit.: Venclová, Renata: Anders Bodelsen a jeho Perný den. In web ČRo 3 Vltava, březen 2012 (článek + ukázka k poslechu). – Cit.: Reprízou rozhlasové hry Anderse Bodelsena Perný den pokračuje cyklus Severské jaro, který vysíláme v rámci letošního roku zaměřeného na severskou kulturu. Autor v ní podává velmi živý portrét dvou manželských párů, které váže důvěrné přátelství už od dob vysokoškolských studií. Prověrka vzájemných vztahů přijde v okamžiku, kdy je jeden z obou mužů ve firmě nečekaně povýšen.

O tom, že skandinávská rozhlasová tvorba se může opřít o výborné autory původních her psaných pro rádio, není pochyb. Takřka každoročně se na festivalech Prix Italia a Prix Europe objeví zajímavá novinka z norského, dánského nebo švédského rozhlasu. Perný den Anderse Bodelsena ukazuje, že současní autoři mají rozhodně na koho navázat, autorova sonda do všedního života dvou manželských párů z dánské střední třídy z poloviny 60. let vlastně vůbec nezestárla. Titul hry ironicky odkazuje na slavný hit populárních Beatles. Také hrdinové Bodelsenovy rozhlasové hry, Lars, Kirsten, Henrik a Zuzana mají za sebou „perný den“, během kterého byl Henrik ve firmě povýšen na pozici náměstka. Kariérní úspěch oslaví společným večírkem, který se brzy stane příležitostí, porovnat navzájem svoje domnělé životní úspěchy a prohry.

Českou rozhlasovou verzi natočil v překladu Františka Fröhlicha režisér Josef Červinka v roce 1968 a šťastně ho obsadil Ivankou Devátou, Karolinou Slunéčkovou, Josefem Somrem a Josefem Abrahámem. Především posledně dva jmenovaní využívají v civilně pojaté inscenaci výtečnou hereckou souhru, kterou v té době pěstovali v souboru Činoherního klubu v Praze. Reprízou rozhlasové hry Anderse Bodelsena Perný den pokračuje cyklus Severské jaro, který vysíláme v rámci letošního roku zaměřeného na severskou kulturu.

Lit.: Hnilička, Přemysl: Perný den. In A2, březen 2012 (upoutávka). – Cit.: Hra Anderse Bodelsena Perný den z roku 1968 rozehrává klasickou situaci, kterou každý z nás (alespoň v obrysech) mohl zažít: Lars (Josef Abrhám) a jeho žena Kirsten (Ivanka Devátá) se dozvídají, že jejich společný známý a Larsův nejlepší přítel a kolega v práci Henrik (Josef Somr) získal místo náměstka. Scházejí se tedy na společné oslavě, kde čtveřici doplňuje ještě Henrikova manželka Zuzana (Karolína Slunéčková). Pokud ovšem očekáváte upřímnou přátelskou veselici, mýlíte se. Hra se rozvíjí přesně v intencích komunální či společenské satiry. Proti sobě zde stojí dvě koncepce. Na jedné je sobecká, ale otevřená koncepce Henrika a Zuzany; Henrikův hlavní zájem je kariéra, Zuzaně vyhovuje její pohodlná existence ženy v domácnosti. Na druhé straně jsou Kirsten a Lars, zastánci skromnějšího, rodinného stylu života. Ani oni však nejsou žádní svatoušci – Kirsten vnucuje Zuzaně i Henrikovi svůj životní koncept naprosté závislosti na dětech (mantra „měli byste mít děti“ zazní z jejích úst téměř každých deset minut) a pro Larse je kolegovo povýšení důvodem k stupňující se závisti. Kvalitní konverzační hru v překladu Františka Fröhlicha nastudoval režisér Josef Červinka.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Lit.: jw: Perný den. In: Týdeník Rozhlas Rozhlas, 5. 8. 1996, roč. 6, č. 33, s. 10 (Krátce o dánském autorovi A. Bodelsenovi a jeho tvorbě).

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)