Dítě číslo 44 1/2 (2011, 2015)

Tom Rob Smith. Píše se únor 1953. Do Stalinovy smrti zbývá zhruba měsíc. Zločinnost v zemi sovětů oficiálně neexistuje a tak v pátrání po sériovém vrahovi jsou největším nebezpečím vlastní kolegové. Přeložil Josef Hanzlík. Dramatizace Šárka Kosková. Hudba Petr Mandel. Dramaturgie Jana Paterová.  Režie Dimitrij Dudík.

Osoby a obsazení: vypravěč (Jan Vlasák), Lev Stěpanovič Děmidov, důstojník MGB (Martin Myšička), Raisa Děmidovová (Dana Černá), Vasilij (David Novotný), Fjodor (Lukáš Hlavica), Anatolij Brodskij, veterinář (Jan Hartl), Lvova matka (Růžena Merunková), Lvův otec (Stanislav Zindulka), Zina (Miroslava Pleštilová), Zarubin (Ivan Řezáč), děda, Brodského soused (Jaroslav Kepka), stařena (Luba Skořepová), Galina (Helga Čočková), Kuzmin (Jan Novotný), Chvostov, lékař MGB (Miroslav Táborský), Zinoněv (Stanislav Majer), příslušník (Lukáš Příkazký),  děti (Barbora Šrámková a Agáta Faitová), Ťapkin, patolog (Kamil Halbich), Ivan (Aleš Procházka),  major Gračev (Jan Přeučil),  Nestěrov (Pavel Rímský), Andrej (Martin Písařík), Inessa (Ljuba Krbová),  Alexandr (Michal Zelenka), Varlam (Marek Taclík) a Barranov (Jiří Knot).

Natočeno 2011. Premiéra 2. a 9. 2. 2012 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.). Repríza  3. a 10. 12. 2015 (ČRo3 Vltava, 20:00 h.; 62 min.); 1. a 8. 12. 2016 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.).

Vydal Radioservis 20. 10. 2015 (2 CD; CR0783-2; EAN 859023607832; celkem 143 min.).

Pozn.: Hra je inspirovaná skutečným případem Andreje Čikatila, který v letech 1982–1990 brutálně ubil třiapadesát ruských dětí. Smith však příběh posouvá do padesátých let dvacátého století, do období několika měsíců kolem smrti Josifa Vissarionoviče Stalina.

Pozn. 2: Premiéra byla původně plánována na 10. a 17. 11. 2011 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.).

Pozn. 3: Podle románu Roba Smithe Dítě č. 44 natočil producent Ridley Scott film Child 44 – v Česku. Více zde.

Lit.: view: Smích s trochou hororu. In Týdeník Rozhlas 34/2011, s. 21 (rozhovor s D. Dudíkem).

Lit.: Velíšek, Martin: Dítě č. 44 – dramatizace napínavého thrilleru ze stalinského Ruska. In web ČRo 3 Vltava, únor 2012 (článek). – Cit.:  Píše se únor 1953. Do Stalinovy smrti zbývá zhruba měsíc. Lva Stěpanoviče Děmidova, bývalého vojáka, nyní příslušníka tajné policie požádá jeho přítel, aby znovu otevřel případ úmrtí jeho syna. Nevěří totiž , že šlo o nehodu. Děmidov je po počátečních pochybách stále více přesvědčen, že je na stopě sériového vraha. Jenže zločinnost v zemi sovětů vlastně neexistuje a tak se dostává do stále větších profesních i osobních potíží.

Román Dítě číslo 44, debut mladého britského autora Toma Roba Smithe, vychází ze skutečného případu sériového vraha Andreje Čikatila. Díky reálnému pozadí nabízí kromě strhujícího kriminálního příběhu i děsivý obraz diktatury. Když se u železniční trati v Moskvě najde mrtvola malého chlapce, zaskočí příslušníka MGB Lva Děmidova – válečného hrdinu, upřímně oddaného režimu – tvrzení příbuzných oběti, že šlo o vraždu. Lev splní rozkaz nadřízených a pomůže zatajit fakta, začnou v něm však hlodat pochybnosti. Brzy poté se jeho život převrátí naruby. Lva degradují a s manželkou Raisou, podezřelou ze špionáže, pošlou do zapadlého města na Urale. Ke svému překvapení Lev zjistí, že k vraždám dětí dochází i tam. Manželé si dobře uvědomují, že později je čeká mnohem tvrdší trest než pouhé vyhnanství. Snad právě proto se rozhodnou riskovat život a pátrat po vrahovi na vlastní pěst.

Tom Rob Smith, po matce Švéd, po otci Angličan, se narodil v roce 1979. Studoval na universitě v Cambridgi a jako stipendista v Itálii. Po studiích se živil psaním a editováním scénářů. Jeho první román, Dítě č. 44, publikovaný v roce 2008, byl inspirován skutečným případem sériového vraha Andreje Čikatyla. Debut svém autorovy vynesl nominaci na prestižní Man Bookerovu cenu a byl přeložen do 36 jazyků. Filmová práva si zajistil Ridley Scott. K hrdinům své prvotiny se Smith vrátil v knize Utajovaný projev.
Žánru zůstal věrný i ve své poslední knize Agent 6. 

Lit.: Velíšek, Martin: Dítě číslo 44. In booklet CD, říjen 2015 (článek). – Cit.: Píše se únor 1953. Do Stalinovy smrti zbývá zhruba měsíc. Lva Stěpanoviče Děmidova, bývalého vojáka, nyní příslušníka tajné policie, požádá jeho přítel, aby znovu otevřel případ úmrtí jeho syna. Nevěří totiž, že šlo o nehodu. Děmidov je po počátečních pochybách stále více přesvědčen, že je na stopě sériového vraha. Jenže zločinnost v zemi sovětů vlastně neexistuje, a tak se dostává do stále větších profesních i osobních potíží.

Román Dítě číslo 44, debut mladého britského autora Toma Roba Smithe, vychází ze skutečného případu sériového vraha Andreje Čikatila. Díky reálnému pozadí nabízí kromě strhujícího kriminálního příběhu i děsivý obraz diktatury. Když se u železniční trati v Moskvě najde mrtvola malého chlapce, zaskočí příslušníka MGB Lva Děmidova – válečného hrdinu, upřímně oddaného režimu – tvrzení příbuzných oběti, že šlo o vraždu. Lev splní rozkaz nadřízených a pomůže zatajit fakta, začnou v něm však hlodat pochybnosti. Brzy poté se jeho život převrátí naruby. Lva degradují a s manželkou Raisou, podezřelou ze špionáže, pošlou do zapadlého města na Urale. Ke svému překvapení Lev zjistí, že k vraždám dětí dochází i tam. Manželé si dobře uvědomují, že později je čeká mnohem tvrdší trest než pouhé vyhnanství. Snad právě proto se rozhodnou riskovat život a pátrat po vrahovi na vlastní pěst.

Tom Rob Smith, po matce Švéd, po otci Angličan, se narodil v roce 1979. Studoval na univerzitě v Cambridgi a jako stipendista v Itálii. Po studiích se živil psaním a editováním scénářů. Jeho první román, Dítě číslo 44, publikovaný v roce 2008 (česky 2009), svému autorovi vynesl nominaci na prestižní Bookerovu cenu a byl přeložen už do 36 jazyků. V roce 2015 měl premiéru film podle této knižní předlohy v produkci Ridleyho Scotta, některé scény se v roce 2013 natáčely také v Praze a u Máchova jezera. K hrdinům své prvotiny se Smith vrátil v knihách Utajovaný projev (2009, česky 2011) a Agent 6 (2011, česky 2013).

Lit.: Fajmon, Kamil:  Vraždy utajené ve jménu šťastné budoucnosti. In web Naposlech.cz, 24.11.2015 (recenze CD). – Cit.: Na železničních kolejích byla v únoru nalezena nahá mrtvola malého chlapce s rozpáraným břichem, podivnou smyčkou kolem kotníku a s pusou plnou hlíny. Očividnou vraždu přesto státní orgány vyhodnotily jako nešťastnou nehodu. Jak je to možné? Odpověď je jednoduchá – případ se odehrál v Moskvě roku 1953, tedy v době, kdy v Sovětském svazu zločinnost oficiálně vůbec neexistovala.

Ideologické přesvědčení horlivého a straně oddaného příslušníka tajné policie, Lva Stěpanoviče Děmidova, zakolísalo už dříve. Na druhou stranu barikády se ale postavil teprve, když odmítl udat svou ženu Raisu. Oba později přišli na další stejně provedené a přitom podobně utajené vraždy. Kolik dětí pachatel vlastně zabil a podaří se manželům nadále čelit krutostem Sovětského svazu a přitom dopadnout skutečného vraha?

Tom Rob Smith se ve své románové prvotině Dítě číslo 44 inspiroval známým rostovským řezníkem Andrejem Čikatilem, který byl v roce 1993 usvědčen z 53 vražd, páchaných v letech 1978-1990. V soudní síni byl Čikatilov držen v kovové kleci, před vynesením rozsudku hlasitě zpíval Internacionálu. Autor knihy se na psaní svého psychothrilleru důkladně připravil. Prostudoval velké množství odborné literatury i autentických deníků. Přesto se však místy neubránil jistému přehánění a neodolal pokušení vytvořit z hlavních postav akční hrdiny.

Toho se vyvarovala zkušená autorka rozhlasových her Šárka Kosková a pro dvoudílnou inscenaci, poprvé uvedenou v roce 2012 na vlnách Českého rozhlasu 3 Vltava, napsala kvalitní scénář, který je oproti knize mnohem racionálnější. Šárka Kosková Smithův příběh nijak nezlehčila, pečlivě se věnovala kriminální zápletce a několika měsícům kolem Stalinovi smrti dala konkrétnější podobu. Jediné, co jí lze vytknout, je drobná nelogičnost v rozhovoru mezi Vasilijem a Fjodorem.

Rozhlasová realizace si vyžádala velkou přípravu. Režisér Dimitrij Dudík obsadil téměř tři desítky herců a každému z nich se důkladně věnoval. Martin Myšička v roli Lva Stěpanoviče Děmidova dokonale vyjádřil psychologický vývoj své postavy, Dana Černá zase Raisu, která chce nejdříve přežít za všech okolností, aby pak v honbě za vrahem riskovala svůj vlastní život. Jan Vlasák v pozici komentátora chladně plnil svůj úkol a atmosféru, díky temným hudebním motivům už tak děsivou, ještě více zmrazil. Ve výčtu bychom neměli opomenout ani výkon Pavla Rímského jako generála Nestěrova, Davida Novotného coby Vasilije, zoufalého veterináře Jana Hartla či nešťastné Lvovovi rodiče zastoupené Stanislavem Zindulkou a Růženou Merunkovou. K rozhlasovému mikrofonu se však díky režisérovi dostaly také osobnosti, které se s ním dnes už tak často nepotkávají, jako například Helga Čočková nebo Luba Skořepová.

Aniž by to tehdy tvůrci tušili, nevědomky zcela předčili stejnojmenný film, který se zaměřil na vykreslení nedávné minulosti a vraždám dětí se věnoval jen okrajově. Jeho úroveň navíc u nás velmi ponížil po všech stránkách zoufalý český dabing. Díky vydavatelství Radioservis si tedy můžete na dvou CD poslechnout nejdůmyslnější zpracování Smithova Dítěte číslo 44.

Lit.: Božík, Palo: Masový vrah v Rusku vraždí deti, je ich minimálne 44. In web Dopočutia.sk, 13. 1. 2016 (recenze). – Cit: Bez zbytočného zveličovania by sme mohli hovoriť o roku 44. Teda o tom roku vlaňajšom. V jeho úvode sa do kín dostal film Dítě číslo 44 a na jeho sklonku zas vydavateľstvo Radioservis vydalo audioknihu, teda konkrétnejšie rozhlasovú dramatizáciu rovnomennej knihy. Tom Rob Smith si ako autor mohol mädliť ruky.

Zhodou okolností ma pred rokmi dosť zasiahol prípad masového vraha Andreja Čikatila, ktorého život sa stal akousi predlohou Smithovho románu. Aj preto som sa začal o Dítě číslo 44 zaujímať viac a videl som jednak film a jednak som počúval audioknihu. Kebyže mám porovnávať, vyberať ešte raz medzi oboma spracovaniami, alebo niektoré špeciálne odporúčať, jednoznačne prikláňam k audioknihe.

Vo filme, ktorý sa v prevažnej miere nakrúcal v susedných Čechách a produkoval ho samotný veľký Ridley Scott som sa párkrát stratil a myslím, že keby som predtým nebol počul audioknihu, niektoré veci mi jednoducho z tohto príbehu uniknú. Radioservis vytvoril za podstatne menej peňazí, oveľa lepšiu a časovo rovnakú verziu, ktorú nemožno prehliadať.

Navyše s hereckým ansáblom v zložení Martin Myšička, Dana Černá, Jan Vlasák, Lukáš Hlavica, Jan Hartl, či Pavel Rímský, ktorý v tomto prípade naozaj získal iba drobný štek, no „dal ho“ bravúrne, netreba hádam pochybovať o tom, že ide o veľký herecký koncert.

Je február 1953. Do Stalinovej smrti ostáva zhruba mesiac. Leva Stepanoviča Demidova, bývalého vojaka, teraz príslušníka tajnej polície, požiada jeho priateľ, aby znova otvoril prípad úmrtia jeho syna. Neverí totiž, že išlo o nehodu. Demidov je po počiatočných pochybnostiach stále viac presvedčený, že je na stope sériového vraha…

Ibaže vražda v Rusku päťdesiatych rokoch minulého storočia vlastne neexistuje… A to je ten problém! Odvážiť sa tvrdiť, že v Rusku úraduje masový vrah, to je odvaha aj medzi kolegami na polícii, nie ešte vyhlásiť to verejne. Demidov sa dostáva do problémov, profesionálnych, i osobných a svojim zanietením strháva do problémov všetkých naokolo.

Tom Robin Smith sa hádam ani tak nepokúša o detektívny román, ako sa skôr snaží poukázať na šialenstvo, ktoré v tom čase vládlo v Rusku, manipulácia, sledovanie a následný (nielen psychický) teror. To všetko sa mu bravúrne podarilo vykresliť prostredníctvom hlavného hrdinu, ktorý sa zmieta medzi dvoma kameňmi. Na jednej strane spoločenské konvencie, na druhej strane jeho vlastné svedomie. Ktorá strana zvíťazí?

Vypočujte si audioknihu Dítě číslo 44, sú to dve hodiny, perfektné spracovanie, vynikajúca dramatizácia, akoby ste počúvali rozhlasovú hru, pri ktorej poslucháčova predstavivosť pracuje na plné obrátky. Snáď sa pán Scott neurazí, ale dovolím si tvrdiť, že jeho kolegovia v Českom rozhlase odviedli tento raz o dosť lepšiu, precíznejšiu a v konečnom dôsledku hodnotnejšiu prácu.

Lit.: Velíšek, Martin: Tom Rob Smith: Dítě č. 44 (2/2). In web ČRo 3 Vltava, prosinec 2016 (článek). – Cit.: Píše se únor 1953. Do Stalinovy smrti zbývá zhruba měsíc. Zločinnost v zemi sovětů oficiálně neexistuje a tak v pátrání po sériovém vrahovi jsou největším nebezpečím vlastní kolegové. On-line k poslechu do středy 14. prosince 2016.

Tom Rob Smith, po matce Švéd, po otci Angličan, se narodil v roce 1979. Studoval na univerzitě v Cambridgi a jako stipendista v Itálii. Po studiích se živil psaním a editováním scénářů. Jeho první román, Dítě č. 44, publikovaný v roce 2008, byl inspirován skutečným případem sériového vraha Andreje Čikatyla. Debut svému autorovi vynesl nominaci na prestižní Man Bookerovu cenu a byl přeložen do 36 jazyků.

Filmová práva si zajistil Ridley Scott. K hrdinům své prvotiny se Smith vrátil v knize Utajovaný projev. Žánru zůstal věrný i ve své poslední knize Agent 6.

Píše se únor 1953. Do Stalinovi smrti zbývá zhruba měsíc. Lva Stěpanoviče Děmidova, bývalého vojáka, nyní příslušníka tajné policie požádá jeho přítel, aby znovu otevřel případ úmrtí jeho syna. Nevěří totiž, že šlo o nehodu. Děmidov je po počátečních pochybách stále více přesvědčen, že je na stopě sériového vraha. Jenže zločinnost v zemi sovětů vlastně neexistuje a tak se dostává do stále větších profesních i osobních potíží. Díky reálným konotacím nabízí román kromě strhujícího kriminálního příběhu i děsivý obraz diktatury.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Napínavé,skvěle natočené,úplně jsem cítil ruský mráz. No a Dana Černá opět potvrzuje jak umí kouzlit s hlasem do kterého se prostě musíte zamilovat…

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)