Tadeášovy záhady (2011)

Věra Eliášková. Původní rozhlasová hra. Produkce Dana Reichová. Zvukové efekty Tomáš Pergl. Záznam a střih Alena Vejsadová. Zvukový mistr Milan Křivohlavý. Hudba Jiří Strohner. Dramaturgie Václava Ledvinková. Režie Vladimír Gromov.

Osoby a obsazení: Tadeáš (Tobiáš Vacek), Robin (Jiří Keller), František (Ondřej Kobrle), Pavel (Martin Sucharda), Kryštof (Erik Fiala), Sára (Magdalena Podrazilová), Lucka (Lenka Švorcová), učitelka sedmáků (Lucie Pernetová), učitelka páťáků (Klára Doležalová), důchodce Václav (Petr Oliva), důchodce Bedřich (Rudolf Novák), řidič (Tomáš Pergl), lékař (Jaroslav Horák). Dále účinkují Milan Křivohlavý, Sidonia Borkovcová, Anna Rybová, Martina Vachalová, Matěj Divecký, Josef Kaňka a Lukáš Kostka – členové DRDS.

Natočeno 2011. Premiéra 5. 11. 2011 v cyklu Sobotní hra pro děti a mládež (ČRo 2 Praha, 13:05). Repríza 8. 11. 2014 (ČRo 2 Praha, 13:05 h.); 27. 1. 2018 (ČRo Rádio Junior, 14.00 h.); 5. 5. 2019 (ČRo 2 Praha, 13:05 h.).

Pozn.: Škola v přírodě – někdo možná řekne: pěkná nuda. Jenže když se koná poblíž štoly, v níž se zjevuje děsivý přízrak Hagen… – Ryze dětský dobrodružný příběh vypráví zdánlivě banální historku, jakých se v dětských kolektivech odehrávají stovky. Přesto má pro malé rozhlasové posluchače příchuť opravdovosti a napětí.

Rozhlasová hra pro všechny kluky a holky, které láká dobrodružství, je postavena na příběhu, jakých se v dětských kolektivech odehrají stovky. Toto je jeden z nich a jeho hlavní protagonisté si ho náležitě užijí.

Lit.: anonym: Rozhlasová hra: Tadeášovy záhady. In web ČRo Rádio Junior, 27. 1. 2018 (článek). – Cit.: Tadeáš je záhadolog, tvrdí o něm posměšně kluci ze třídy, jimž vévodí Robin, Tadeášův úhlavní nepřítel. Tajemným Tadeášovým historkám prostě nevěří. Přesto jednu z nich okusí na vlastní kůži a vůbec se po ní nebude cítit dobře. Stane se to na škole v přírodě v Českém krasu, kde v jedné ze starých štol prý žije duch Hagena, německého vojáka z 2. světové války. Stačí ho přivolat úderem do staré kolejnice. Potíž je v tom, že kdo to udělá, pro toho si Hagen přijde a zabije ho. Strašidelná pověra je však pro jedenáctileté kluky neodolatelným pokušením i lákavou výzvou to vyzkoušet, což se také stane. A následky se dostaví.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)