Sonet tesaný do kamene (1987)

Jan Berger. Hra o životě a díle Michelangela Buonarottiho. Hudbu složil a řídí Vadim Petrov. Dramaturgie Marie Říhová. Režie Jan Berger.

Osoby a obsazení: Michelangelo (Eduard Cupák), Leonardo da Vinci (Svatopluk Skopal), doktor (Bedřich Prokoš), Francesca, matka (Daniela Kolářová), Pico della Mirandolla (Luděk Munzar), Padre Savonarola (Ilja Racek), Tommaso Cavalieri (Viktor Preiss), Baccio (Jan Vlasák), Francesco (Jan Vágner), Battista (Antonín Hardt), Aldovrandi (Karel Houska), otec (Ota Sklenčka), papež Julius II. (Jiří Adamíra), Bacchus (Jan Hartl), Lorenzo Medici (Jaroslav Konečný), Adam (Jiří Schwarz), Sangallo (Alois Švehlík) a další.

Natočeno 1987 (87 min.). Premiéra pravděpodobně 1988. Repríza 27. 3. 1988 (Vltava, 13:45 – 15:15 h.); 18. 8. 2013 (ČRo 3 Vltava); 18. 6. 2017 (ČRo 2 Praha, 20:00 h).

Lit.: anonym: Jan Berger: Sonet tesaný do kamene. In web ČRo, srpen 2013 (anotace). – Cit.: Život geniálních umělců bývá často spletitý a trnitý. Také renesanční sochař, architekt a malíř Michelangelo Buonarroti se potýkal s nepochopením své tvorby a svého přístupu k životu.

V rozhlasové hře Jana Bergera z roku 1987 se Michelangelovi na smrtelném loži promítají důležité okamžiky jeho života, znovu se mu vybavují pověsti o podivínství, které se o něm tradovaly, dostavují se výčitky, že nikdy neměl nikoho rád a nechtěl se přizpůsobit společenským požadavkům.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Rád bych se zeptal zda je možné někde tuto roz. hru sehnat, stáhnout. Mám ji na kazetě ve velice špatném formátu. Rád bych ji získal v dobré kvalitě a celou. Moc mě na tom záleží. Mám rád J. Hartla je to výborný herec. Nebo je možné zjistit reprízu na českém rozhlase?
Děkuji za odpověd´.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)