Světlo na pavlači (1995, 2023)

Jitka Škápíková. Komorní hra o mladé dívce a staré ženě, která prožívá poslední dny svého života. Improvizace na trubku Vladimír Rejlek. Hudební spolupráce Petr Mandel. Zvukový mistr Radek Veselý. Natáčecí technik Jana Fišerová. Dramaturg Pavel Minks. Režie Markéta Jahodová.

Osoby a obsazení: Boža (Jiřina Jirásková), dívka (Eva Elsnerová), Eduard (Jiří Klem), Francka (Marie Marešová), Tomanová (Věra Kubánková).

Natočeno 1995 (44 min.). Repríza 11. 9. 2001 (ČRo 3 Vltava, 21:30 h.), 20. 2. 2008 (ČRo 2 Praha, 20:05 h), 31. 10. 2009 (ČRo 2 Praha, 20:05 h.).

Vydala Radiotéka, srpen 2023 (MP3, CR.ES.2023.248).

Čestné uznání na Prix Bohemia Radio 1996.

Lit.: Hnilička, Přemysl: Panáčkův průvodce rozhlasovou hrou – Zhasnout světlo na pavlači. In Týdeník Rozhlas 42/2014 (článek). – Dostupný i na Panáčkovi.

Lit.: Anonym: Rozhlasová hra: Jitka Škápíková: Světlo na pavlači. In web ČRo 20. 2. 2008 (anotace). – Cit.: Světlo na pavlači – pod tímto titulem vám nabídneme hru, kterou pro rozhlas napsala Jitka Škápíková. Hra je komorním příběhem mladé dívky a staré ženy, která prožívá poslední dny svého života. (…)
Autorka se v rozhlase věnuje především tvorbě dokumentárních pořadů a za některé z nich již také získala různá ocenění. Kromě toho však autorsky připravila i řadu rozhlasových dramatizací próz (včetně desetidílného seriálu Faraon) a rozhlasových pohádek. V oblasti původní dramatické tvorby je hra Světlo na pavlači autorčiným debutem. Hra je komorním příběhem o mladé dívce a staré ženě, která prožívá poslední dny svého života. Je to hra o lásce, zklamání i nenávisti, ale i o tom, co člověka přesahuje a přežívá. Nahrávka vznikla v pražském studiu (v roce 1995) v nastudování režisérky Markéty Jahodové s výborným hereckým obsazením. V hlavních rolích účinkují Eva Elsnerová a Jiřina Jirásková.

Lit.: anonym: Rozhlasová hra: Jitka Škápíková: Světlo na pavlači – 31.10. In web ČRo 2 Praha, říjen 2009 (anotace). – Cit.: V herecké tvorbě jedné z našich nejoblíbenějších hereček Jiřiny Jiráskové zaujímal rozhlas vždy významné místo. Nabídneme proto malý výběr jejích skvělých rozhlasových rolí, který ukončí hra Jitky Škápíkové Světlo na pavlači. V komorním příběhu o soužití mladé dívky a staré ženy, která prožívá poslední dny svého života, ztvárnila Jiřina Jirásková roli Boži.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Lit.: Anonym: Rozhlasová hra: Jitka Škápíková: Světlo na pavlači. In web ČRo 20. 2. 2008 (anotace). – Cit.: Světlo na pavlači – pod tímto titulem vám nabídneme hru, kterou pro rozhlas napsala Jitka Škápíková. Hra je komorním příběhem mladé dívky a staré ženy, která prožívá poslední dny svého života. V nastudování režisérky Markéty Jahodové účinkují v hlavních rolích Jiřina Jirásková a Eva Elsnerová. Hru Světlo na pavlači si můžete poslechnout ve 20:05 hodin.
Pod tímto titulem vám nabídneme rozhlasovou hru, kterou napsala Jitka Škápíková. Autorka se v rozhlase věnuje především tvorbě dokumentárních pořadů a za některé z nich již také získala různá ocenění. Kromě toho však autorsky připravila i řadu rozhlasových dramatizací próz (včetně desetidílného seriálu Faraon) a rozhlasových pohádek. V oblasti původní dramatické tvorby je hra Světlo na pavlači autorčiným debutem. Hra je komorním příběhem o mladé dívce a staré ženě, která prožívá poslední dny svého života. Je to hra o lásce, zklamání i nenávisti, ale i o tom, co člověka přesahuje a přežívá. Nahrávka vznikla v pražském studiu (v roce 1995) v nastudování režisérky Markéty Jahodové s výborným hereckým obsazením. V hlavních rolích účinkují Eva Elsnerová a Jiřina Jirásková.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)