Ministerstvo strachu (1968)

Graham Greene. Překlad Jiří Valja. Dramatizace Libuše Blažejová. Režie Jan Berger.

Osoby a obsazení: Artur Rowe, Richard Digby (Ilja Racek), Hilfová (Růžena Merunková), Hilfe (Jiří Bartoš), hlas (Libuše Švormová), dr. Forrester (Jindřich Raušer), Johns (Miloš Hlavica), Travers (Josef Gruss), Rennit (Dalimil Klapka), Prentice (Josef Bláha), Bellairsová (Vlasta Fabianová), Smithová (Julie Charvátová), Brownová (Ludmila Stambolieva), Pantilová (Jindra Hollmanová), Poole (Jaroslav Moučka), muž v recepci (Jiří Hurta), liftboy (člen DRDS), Bridges (Vladimír Krška), průvodčí (Mirko Musil), stará paní (Ludmila Roubíková).

Natočeno 1968. Premiéra 29. 11. 1968 (Třetí program VKV, 23:00 h.).

Lit.: -ab-: Ministerstvo strachu. In Československý rozhlas 48/1968, s. 15 (anotace). – Cit.: „Greenův hrdina tak často bolestně a poraněně tíhne k samotě, a přece cítí, že nemůže zůstat sám, nemůže se zříci podílnictví a odpovědnosti na dějinách světa a musí vylézt ze svého doupěte… Arthur Rowe zapomněl při výbuchu pumy na polovinu svého života, ale právě to ho vyprovokuje k nástupu do dalšího boje přímo z odrazového můstku té první a lepší poloviny, dychtivého a nenahlodaného jinošství, nezdeptaného žádnou tragédií ani zklamáním, neochočeného kompromisnictvím dospělého člověka. Jaké úžasné podobenství nejen pro válečné Londýňany, ale i pro všechny nové a činorodé lidské rozběhy.“ /Jiří Valja/

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Ministerstvo strachu – 1991

hlavní role: Radoslav Brzobohatý, Hana Maciuchová

kretomas: toto obsazení platí pro nové nastudování z roku 1991.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)