Milenci a vrazi 1/2 (1999)

Vladimír Páral. Dramatizace a režie Miroslav Buriánek. Dramaturg Jiří Hubička.

Osoby a obsazení: speaker (René Přibil), Zita Gráfová (Monika Švábová), ing. Borek Trojan (Pavel Kikinčuk), Jana Rybářová-Trojanová (Barbora Munzarová), ing. Frank Secký, řečník u katafalku (Milan Štrich), sekretářka v závodním rozhlase (Jindřiška Crhová),  Broňa Berková (Andrea Černá), Jitka Traklová (Lenka Krejčíková), PhMr. Břéťa Trakl (Jakub Zindulka), ing. František Neustupa (Michal Štěrba), Bogan Tušl (Tomáš Šolc). Dále účinkují Jana Kubátová, Jana Tikalová, Miloslav Včala, Jindra Brendlová, Milan Vlachovský, Milan Rybák, Martin Stránský, Miloslav Krejsa, Antonín Kaška a Josef Nechutný.

Nastudovala Plzeň v roce 1999. Premiéra 9. a 16. 11. 1999 (ČRo 3 Vltava, 21:30 – 2:22 h.; 49 + 52 min.).

Lit.: Šafářová, J.: K rozhlasu… In Týdeník Rozhlas 51/1999 (názor čtenářky). – Cit.: Jsem velkou ctitelkou hudby i mluveného slova na stanici Vltava, přesto se mi nedávno stalo, že jsem musela rádio zavřít. Bylo to při poslechu dramatizace Páralova románu Milenci a vrazi. Román je výborný, psaný s vkusem a na úrovni. Ale co z něho vzniklo! Měla jsem pocit, že jsem byla přijata za uklízečku do veřejného domu a byla jsem nucena poslouchat všechny vzdechy za jednotlivými dveřmi. To, co chtěl autor čtenářům říci, se z toho úplně vytratilo. Možná že tento román není vhodný k dramatizaci, ale to měl režisér a programový ředitel posoudit předtím, než se začalo natáčet. Anebo to bylo záměrné – aby se také jednou vyhovělo vkusu těch, kteří nemají o kultuře ani ponětí.

Lit.: (bum): Milenci a vrazi na Vltavě. In týdeník Rozhlas 46/1999, str. 8 (recenze). – Cit.: City, vášně a práce, to jsou hlavní atributy příznačné pro román Vladimíra Párala – Milenci a vrazi. Tento známý, úspěšný a populární literární opus do rozhlasové podoby převedl a s herci DJKT v Plzni  nastudoval plzeňský režisér Miroslav Buriánek. Rozsáhlý a vrstevnatý Páralův román pojal Buriánek jako barvité leporelo lásky, nenávisti, touhy a  zmaru. Vzniklo vzrušivé podobenství o stereotypech bytí lidského mraveniště a o neměnném a věčném lidském údělu zrození a smrti. Rozhlasová inscenace je pokusem akustickou formou (zvukovými obrazy) kongeniálně vyjádřit  epicky rozměrné Páralovo dílo, v němž autor mistrně fabuluje vyprávění o osudech obyvatel domu čp. 2000, který je v nájmu n. p. Kotex. V rozhlasové inscenaci se expresivně laděné scény vášně a milování střídají s retroatmosférou let šedesátých. Milenci a vrazi svým významem poselstvím a hodnotou směle přesahují horizont dvacátého století. Existence lidí je a vždy bude identická v rozteči pólů zrození a smrti.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)