Radúz a Mahulena (1957, 1958, 2011)

Julius Zeyer. Hudba Josef Suk. Hudební režie dr. Ladislav Šíp. Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK řídí Václav Smetáček. Dramatická a režijní spolupráce Jiří Šrámek. Zvuková režie František Burda. Technická spolupráce Jaroslav Zach, František Havlíček, Jan Chalupský. Dramaturg Jaromír Ptáček. Režie Jiří Fiedler.

Osoby a obsazení: Prolog (Jiřina Petrovická), Radovid (Jaroslav Průcha), Radúz (Václav Voska), Vratko (Bohuš Záhorský), Runa (Leopolda Dostálová), Stojmír (Zdeněk Štěpánek), Přibina (Otakar Brousek st.), Živa (Jarmila Krulišová), Prija (Dana Medřická), Mahulena (Marie Glázrová), Nyola (Julie Charvátová), lid magurský (Irena Purghartová, Štěpánka Holečková, Otto Budín, Jan Víšek, Ludmila Stambolieva, Marie Nademlejnská, Jindřich Doležal, Bedřich Ulrych, Marie Kautská). Zpívají Libuše Domanínská, Antonín Zlesák, Přemysl Kočí a Pěvecký sbor Čs. rozhlasu, sbormistr Ladislav Černý.

Natočeno ve studiu Domovina 1. – 6. 7. 1957.

Vydal Supraphon (Gramofonový klub), DV 15054-56 (3 LP + textová a obr. příloha) v roce 1958. Reedice 27. 5. 2011 (SU 4066-2, 2 CD).

Pozn.: Kompletní uvedení pohádky v historické nahrávce Supraphonu z roku 1957. Připravil a uvádí Bohuslav Vítek (při rozhlasovém uvedení).

Zeyerova dramatizace romantického příběhu lásky Radúze a Mahuleny čerpá svou krásu z několika silných pramenů: z hluboké symboliky slovenské lidové pohádky, z poetiky a dramatismu Julia Zeyera, s nímž uchopil tuto vzácnou látku, a z výjimečného talentu tehdy 23letého skladatele Josefa Suka. Ten později vyznal, že čas práce na Radúzovi byl nejkrásnější dobou jeho života. Skladatelský talent rozvíjel pod vedením A. Dvořáka a inspirací mu jistě byla i opětovaná láska k Dvořákově dceři Otilce. Romantický příběh věrné lásky Radúze a Mahuleny tak padl na úrodnou půdu. Sukova hluboká a krásná hudba obstála ve zkoušce času v podobě orchestrální suity – jeho Pohádka dnes patří ke klenotům české hudby. Zeyerova hra se po úspěšné premiéře v Národním divadle (1898) dočkala celé řady ztvárnění. Dnes se poprvé na CD objevuje neopakovatelná nahrávka s hvězdným hereckým obsazením (mezi mistry jeviště na nahrávce exceluje okouzlující Marie Glázrová v roli Mahuleny a Václav Voska coby Radúz) a se Sukovou hudbou v původní roli. Julius Zeyer (1841–1901), jehož dvojí výročí letos slavíme, se na této nahrávce dočkal vrcholně citlivého i emocionálně silného pojetí pohádky, které s časem neztratilo nic ze svého kouzla a výjimečnosti.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)