Dům doni Bernardy Alby (1955)

Federico García Lorca.  Překlad Miroslav Haller. Rozhlasová úprava Jarmila Chloubová. Hudbu složil a řídí Oldřich Letfus. Dramaturg Jaromír Ptáček. Režie Miloslav Jareš.

Osoby a obsazení: Bernarda (Leopolda Dostalová), Marie-Josefa, její matka (Otýlie Beníšková), Augustias (Julie Charvátová), Martirio (Eva Klenová), Adéla (Alena Kreuzmannová), Poncia, hospodyně (Světla Amortová) a služka (Štěpánka Holečková).

Natočeno 1955. Obnovená premiéra 20. 8. 2016 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.; 77 min) k 80. výročí zavraždění Federika García Lorky (19. 8. 1936).

Lit.: anonym: Federico García Lorca: Dům doni Bernardy Alby. In web ČRo 3 Vltava, srpen 2016 (článek). – Cit.: Hra o touze po svobodě a o hledání cesty ven, ze světa pevných konvencí a rodových povinností.

„Byl to ztělesněný blesk, energie v neustálém rychlém pohybu, světelná radost, něha úplně nadlidská. Jeho osobnost byla magická a brunátná a přinášela štěstí,“ tak charakterizoval Pablo Neruda básníka, jehož hra Dům Bernardy Alby, dokončená v roce autorovy smrti (1936), je jednou z nejpůsobivějších her španělského divadla. Doňa Bernarda Alba po smrti svého muže ostražitě hlídá své dcery a jejich počestnost. Všech pět dcer je na vdávání, touží po lásce, ale místo manželství je spíš čeká osud jeptišek. Dokud do jejich životů nezasáhne tajemný Pepe Romano, nezpřetrhá Bernardiny řetězy a nedá událostem jiný směr…

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)