Misantrop (1956)

Jean-Baptiste Pocquelin – Moliére. Překlad Jiří Zdeněk Novák. Rozhlasová úprava Věra Vaňková. Hudba Josef Berg. Dramaturg Jaromír Ptáček. Režie Vladimír Vozák.

Osoby a obsazení: Alcest (Martin Růžek), Filint (Otakar Dadák), Oront (Boleslav Roček), Celimena (Helena Kružíková), Elianta (Vlasta Fialová), Arsinoe (Jarmila Lázničková), Akast (Rudolf Krátký), Klitandr (Rudolf Jurda), Akast (Ladislav Večeřa), Bask (Rudolf Chromek) a Pařízek (Ladislav Suchánek).

Nastudovalo Brno v roce 1956. Premiéra 9. 6. 1957 (113 min.). Obnovená premiéra 4. 12. 2022 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.) v cyklu Hra pro pamětníky.

Lit.: Venclová, Renata: Molière: Misantrop. Jak obstát ve společnosti i v lásce a nebýt přitom pokrytec. In web ČRo 3 Vltava, 4. 12. 2022 (článek). – Cit.: Trpká komedie o muži, který odmítá bezduchou společenskou přetvářku, a zároveň miluje ženu ztělesňující všechno, co na lidech nenávidí. (…)

Na vrcholu tvůrčích sil, v době, kdy psal Dona Juana a nedlouho po Tartuffovi, vytvořil Molière další mimořádné dílo – komedii Misantrop. Premiéra roku 1666 vzbudila menší ohlas než obě zmíněné autorovy hry, přesto dnes Misantrop patří k nesmrtelné klasice, která se opakovaně vrací na světová jeviště. Zásluhu na tom bezpochyby má titulní hrdina, v němž Molière stvořil snad nejrozporuplnější divadelní charakter všech dob.

Alcest je zároveň směšný, nesnesitelný moralista, který se nedovede smířit s tím, že se ostatní nechovají podle jeho přemrštěných nároků. A zároveň zásadový muž a odvážný kritik pokrytecké přetvářky, který se tragicky zklame v lásce. Souboj o smysl a výklad Misantropa se vede od časů francouzského klasicismu po dnes. A nevypadá to, že by se tvůrci dobrali definitivního soudu a vyčerpali všechny možnosti, které hra a její postavy nabízejí. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)