Král Václav IV. (1968, 2018)

Arnošt Dvořák. Životní drama českého krále, který musel vládnout pod tlakem velkých historických událostí.  Dramaturg Jaromír Ptáček. Rozhlasová úprava a režie Petr Adler. Hudba Zdeněk Šikola.

Osoby a obsazení: král Václav IV. (Jiří Adamíra), Zbyněk Zajíc (Jiří Hurta), královna Žofie (Věra Kubánková), Petr ze Svojšína (Josef Vinklář), Jan (Jaroslav Raušer), .Jindřich (Oldřich Lukeš), Ota (Miloš Nedbal), Hynek (Jiří Němeček), Zbyněk Zajíc (Jiří Hurta), Petr ze Svojšína (Josef Vinklář), Mikulaj (Petr Haničinec), Mikuláš (Rudolf Jelínek), Zikmund (Milan Mach), šašek (Jan Přeučil), Jan Hus (Jiří Vala), Jan Žižka (František Holar), Zuzana (Eva Klepáčová), Mikeš (Jiří Steimar), Jakob (Vladimír Leraus), Jiří Budkař (Jiří Pleskot), mnich (Josef Šulc), Matěj (Josef Velda), purkrabí (Ladislav Kazda), Máří (Jana Andresíková), Menhart (Václav Mareš), Poduška (Oldřich Musil), rychtář (Vladimír Krška), hejtman (Vladimír Stach) a posel (Václav Bouška) a ??? (Miroslav Donutil).

Natočeno 1968. Obnovená premiéra 1. 1. 2012 (ČRo 2 Praha). Repríza 25. 2. 2017 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.); 5. 7. 2021 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.).

Vydala Radiotéka, srpen 2018 (MP3).

Lit.: anonym: Arnošt Dvořák: Král Václav IV. In web ČRo 3 Vltava, únor 2017 (článek). – Cit.:  Životní drama českého krále, který musel vládnout pod tlakem velkých historických událostí, s Jiřím Adamírou v titulní roli.

Po období vzmachu a rozvoje, který české země zažívaly za panování Karla IV., se vláda jeho syna Václava IV. nutně musí jevit jako doba nejistoty a úpadku. Ne všechny panovnické neúspěchy se dají přičítat jeho slabé povaze a nedostatečné rozhodnosti. Objektivně musel čelit složité politické situaci v Evropě, kterou zmítalo papežské schizma, i v českých zemích, kde vedle vleklých konfliktů s českou šlechtou bylo třeba zaujmout postoj i k počínajícímu husitskému hnutí.

Zajímavý portrét této rozporuplné osobnosti na českém trůně nabízí hra Král Václav IV. dramatika Arnošta Dvořáka. Zachytil v něm člověka, kterému nechybí ambice ani sebereflexe, bohužel, v konfliktních situacích si nedovede uchovat chladnou hlavu a pevný názorový postoj. Životní drama jednoho z nejdéle vládnoucích českých králů je plné zvratů a vypjatých okamžiků, aby skončilo obrazem všemi opuštěného panovníka, marně usilujícího o splynutí se svou zemí a lidem.

Dvořákovo drama Král Václav IV. bylo ve své době přivítáno jako průkopnické dílo moderního pojetí českých dějin. Slova uznání pro něj našel i F. X. Šalda, který ho přes jisté výhrady označoval za „neopravdovější naše historické drama poslední doby širokého shakespearovského toku…“

Hru pro rozhlas upravil režisér Petr Adler v roce 1968 a titulní roli svěřil dvaačtyřicetiletému Jiřímu Adamírovi, který byl v té době zjevně na vrcholu svých uměleckých sil. V postavě Václava IV. vytvořil pozoruhodnou studii vladařské osobnosti sevřené tlakem historických okolností.

Arnošt Dvořák (1881–1933) vystudoval medicínu, stal se vojenským lékařem, první světovou válku prožil střídavě na několika bojištích. Zároveň se však aktivně věnoval literární činnosti a divadlu. S režisérem Františkem Zavřelem založil a řídil těsně před válkou divadelní revue Scéna (1913-14) a v letech 1929-30 spoluredigoval odborný měsíčník Nová scéna. Vedle toho překládal a působil jako režisér svých her, z nichž nejznámější jsou Kníže (1908), Král Václav IV. (1910), Husité (1919) a Matěj Poctivý (1922, hru napsal společně s filozofem Ladislavem Klímou).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)