Chatrná paměť pana Z. (1969)

Karel Tachovský. Rozhlasová hra. Hudba Zdeněk Pololáník. Instrumentální soubor řídí Jiří Hanousek. Zvuk Jaromír Pěnčík. Natáčení a sestřih Jana Kuchovská. Mixáž Věra Binková. Dramaturg Jaromír Ptáček. Režie Olga Zezulová.

Osoby a obsazení: pan Z (Ladislav Lakomý), dívka (Libuše Vaněčková), Hamlet (Rudolf Jurda), Don Quijote (Josef Štefl), Faust (Rudolf Krátký), Tytirus (Jaroslav Kuneš), Sancho Panza (Pavel Kunert), farář (Rudolf Chromek), lazebník (Karel Kabíček), Polonius (Arnošt Navrátil), Mefistofeles (Dobroslav Riegl), dozorce (Jiří Tomek)

Nastudovalo Brno. Natočeno 30. 4. 1969 (9:00 – 13:00 h., studio 7). Premiéra 17. 10. 1969 (Třetí program, 20:03 – 20:54 h.; 50 min.). Obnovená premiéra 16. 7. 2013 (ČRo 3 Vltava, 21:30 – 22:23 h.; 51 min.).

Pozn.: Jak mohou hrát v jedné hře Hamlet, Don Quijote, Sancho Panza, Faust i Mefistofeles? To ví jen pan Z., kterého pronásleduje potřeba vzkřísit ve své paměti dávné literární postavy a uchovat je pro generace, které přijdou po apokalypse. (anotace)

Lit.: anonym: Karel Tachovský: Chatrná paměť pana Z. In web ČRo, červenec 2013 (článek). – Cit.:  Reprízou inscenace Chatrná paměť pana Z. si v Klubu rozhlasové hry připomínáme významného dramaturga a autora rozhlasových her Karla Tachovského.

(…) Do literárně-dramatické redakce brněnského studia československého rozhlasu nastoupil na konci padesátých let a výrazně se zasadil o obrodu původní rozhlasové dramatiky – ať už jako dramaturg her Milana Uhdeho, Miloše Rejnuše, Antonína Přidala a Ludvíka Kundery, nebo jako autor vlastních rozhlasových her.

O vysoké úrovni tehdejší rozhlasové produkce brněnské literární redakce svědčí i Tachovského napůl snová, napůl apokalyptická vize Chatrná paměť pana Z. Hlavního hrdinu v podání Ladislava Lakomého pronásleduje neodbytná potřeba vyvolat ve své děravé paměti nejdůležitější myšlenky, literární postavy a pasáže od počátků světového písemnictví a zachránit je pro pokolení, která snad po čase znovu svět zdecimovaný blíže neurčenou katastrofou. Inscenaci natočila režisérka Olga Zezulová v roce 1969. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)