Cesta na sever (1995)

Pohádková hra. Selma Lagerlöfová („Podivuhodná cesta Nielse Holgerssona Švédskem“). Překlad Dagmar Palasová. Dramatizace Jaroslava Kubištová. Hudba Jakub Zahradník, řídí Jiří Váchal. Dramaturgie Eva Košlerová. Režie Karel Weinlich.

Osoby a obsazení: skřítek, vypravěč (Vladimír Brabec), Niels (René Krupanský), houser Martin (Ivan Trojan), Akka z Kebnekajse, vůdkyně divokých hus (Růžena Merunková), Kolme (?), divoká husa (Sylva Sequensová), Kaksi (?), divoká husa (Milena Steinmasslová), Iksi (?), divoká husa (Hana Středová), Jemnopérka, šedá husa (Magdalena Reifová) a lišák Smirre (Ladislav Trojan).

Natočeno 1995 (49 min.). Repríza 8. 1. 2012 (ČRo 2 Praha, 13:00 h.); 23. 10. 2016 (ČRo 2 Praha, 13:00 h.).

Pozn.: V ohlášení (2012) jako režisérka uvedena Maria Křepelková.

Lit.: Ledvinková, Václava: Pohádka „Cesta na sever“ nás zavede do Švédska. In web ČRo 2 Praha, leden 2012 (anotace).  – Cit.: V napínavém pohádkově cestopisném příběhu se v neděli 8. ledna po 13:05 hodině vydáme na sever. Pohádku Selmy Lagerlöfové, nositelky Nobelovy ceny za literaturu, o putování zlobivého Nilse Holgressona Švédskem, zná už několik generací čtenářů. Předlohou pro rozhlasové zpracování se stala v roce 1995.  V hlavních rolích se nám na Dvojce ČRo představí Vladimír Brabec, Ivan Trojan, Milena Steinmasslová, Magdalena Reifová a další.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)