Sedmikráska (1998)

Marie Kubátová.  Pohádka. Hudba Pavel Jurkovič. Dramaturgie Václava Ledvinková. Režie Mária Křepelková.

Osoby a obsazení: Měsíc (Petr Štěpánek), Sluníčkova babička (Blanka Bohdanová), Káča Kulichova (Ljuba Krbová), pastýř lučních koníků (Otakar Brousek II.), starý zeman (Ladislav Trojan), mladý zeman (Jiří Langmajer), husa Kejhalka (Miriam Kantorková), tetky z panského pole (Libuše Havelková a Daniela Hlaváčová).

 

Natočeno 1998. Repríza 16. 5. 2004 (ČRo2 Praha, 13:05 h.; 50 min.); 21. 6. 2021 (ČRo Rádio Junior).

Pozn.: Mladý zeman, a trochu furiant, z bohatého dvora hledá nevěstu. Chce ale jen dívku lehkonohou, dlouhonohou a samosebou krásnou, kterou mu budou při posvícenské zábavě všichni závidět. Obyčejná husopaska Káča Kulichová by se mu ráda zalíbila, leč nic z toho, co mladý zeman žádá, nemá. Vydá se tedy do světa, aby získala sedmikrásnou vodu, která všechny její touhy a přání splní. Najde při tom řadu pomocníků, ale ani jediný není lidského rodu. Na pohádkové podobenství člověka a přírody, v níž vše usíná, aby se zjara znovu probudilo k novému životu, dohlédnou Měsíc, šafář krajiny snů, a Sluníčková babička, která spravuje výhradně to, co patří všedním a upracovaným dnům.

Pozn.: Pro všechny příznivce pohádek je připraven příběh Marie Kubátové Sedmikráska o podobenství člověka a přírody. Mladá husopaska hledá uprostřed polí a luk sedm krás, aby si splnila svůj sen a zalíbila se trochu furiantskému zemanskému synkovi.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)