Pierre a Jean (1988)

Povídka. Guy de Maupassant. Překlad Anton Vantuch. Dramatizace Rudolf Hornaj. Hudební improvizace Jozef Malovec. Technická realizace Peter Štolz, Ing. Andrej Zmeček, Ing. Peter Daniška. Dramaturgie Emilia Drugová. Režie Vladimír Rusko.

Účinkují Leopold Haverl, Anna Javorková, Alfred Swan, Viera Richterová, Vladimír Minarovič, Maria Schlosserová, Nataša Kulíšková, Gustav Legeň, Ivan Krivosudský.

Nastudoval Československý rozhlas Bratislava v roce 1988 (47 min.).

Pozn.: Charakteristika doby a diela -
Pierre a Jean je jediným psychologickým románom Maupassanta a je výnimočný vo viacerých veciach – napr. že autor nečerpá z vlastných zážitkov tak, ako v ostatných dielach. Ako román je to typické dielo realizmu, v ktorom autori sa snažili podať čitateľovi objektívny obraz o svete a spoločnosti. 

Anotácia -
Jeanovi Rolandovi odkáže neznámy rodinný priateľ majetok.
Jeho starší brat Pierre žiarli a začína pátrať po dôvode tohto skutku. Zisťuje, že Jean je synom tohto muža a ich matky. Zatiaľ čo on ňou začne opovrhovať, mladší brat má s matkou stále lepší a lepší vzťah. Pierre nakoniec opúšťa rodinu aj rodné mesto ako lekár na zaoceánskom parníku.

Idea:
Autor poukazuje na to, ako môže zdanlivo nevinná vec ovplyvniť celý ďalší život a že ľudia sú silne obmädzovaní spoločnosťou.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

rozhlasová úprava – Rudolf Hornaj, dramaturgie – Emilia Drugová, režie Vladimír Rusko, účinkují – Leopold Haverl, Anna Javorková, Alfred Svan, Viera Richterová, Vladimír Minarovič, Maria Šloserová, Nataša Kulíšková, Gustav Legeň, Ivan Krivosucký

(zapsáno metodou „píšu jak slyším :o)

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)