Zmizení Arthura Vaudreye (1998, 2021)

Mluvené slovo G. K. Chesterton: Zmizení Arthura VaudreyeDetektivka – další z případů otce Browna. Gilbert Keith Chesterton. Překlad Jiří Zdeněk Novák. Dramatizace Jiří Strnad. Natáčecí technik Jitka Křenová. Zvukový mistr Karel Brothánek. Dramaturg Jiří Hubička. Režie Miroslav Buriánek.

Účinkují Milan Vlachovský, Pavel Kikinčuk, Pavel Pavlovský, Miloslav Včala, Tomáš Šolc.

Nastudovala Plzeň v roce 1998. Premiéra 5. 3. 1998 (54 min.). Repríza 10. 1. 2007 (ČRo 2 Praha, 20:00 h); 18. 10. 2015 (ČRo 2 Praha, 20:00 h); 31. 8. 2019 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.) v cyklu Hra na sobotu a Vražedné léto.

Vydal Radioservis, listopad 2021 (1 CD / MP3, CR.ES.2021.400). Ukázka k poslechu zde.

Alternativní název: Zmizení Artura Vaudreyho.

Pozn.: Amatérský detektiv otec Brown řeší nenadálé zmizení postaršího anglického šlechtice. Katolický kněz Brown je amaterským detektivem s neobyčejně bystrým postřehem, schopností logické dedukce, ale i se smyslem pro humor. Tyto vlastnosti projeví otec Brown i v případě nenadálého zmizení postaršího anglického šlechtice. Rozuzlení záhady připraví posluchačům překvapení. (anotace)

Lit.: anonym: Gilbert Keith Chesterton: Zmizení Arthura Vaudreye. In web ČRo 2 Praha, říjen 2015 (anotace). – Cit.: Detektivka s otcem Brownem. Humor i překvapení. Katolický kněz Brown je amaterským detektivem s neobyčejně bystrým postřehem, schopností logické dedukce, ale i se smyslem pro humor. Tyto vlastnosti projeví otec Brown i v případě nenadálého zmizení postaršího anglického šlechtice. Rozuzlení záhady připraví posluchačům překvapení.

Lit.: anonym: Rozhlasová hra: Gilbert Keith Chesterton: Zmizení Arthura Vaudreye – 10.1. In web ČRo 2 Praha, leden 2007 (anotace). – Cit.: V příbězích otce Browna přivedl anglický spisovatel Gilbert Keith Chesterton poprvé do děje detektivního příběhu amatérského detektiva, jehož kněžské povolání by mělo být na hony vzdáleno prostředí zločinu. Přesto jeho antidetektiv, dobrácký otec Brown, zaujal svojí brilantní logikou a svéráznými metodami vyšetřování tisíce čtenářů, kteří mu zůstávají věrní. Jeden z případů otce Browna nám jako rozhlasovou dramatizaci nabízíme dnes ve 20:05 hod. Jmenuje se „Zmizení Arthura Vaudreye“ a v roli otce Browna uslyšíme Vlastimila Brodského (sic!).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)