Figaro (1938)

Viktor Dyk. Režie Václav Sommer.

Osoby a obsazení: Paul Vert, zvaný Figaro (Antonín Zíb), Pierre Lerouge, žebrák (Jaroslav Hurt), komtesa Jaro (Lída Otáhalová), zahradník (Ota Ornest), Filip (Jan Linhart), hrabě (Petr Lotar), Adéla, služebná (Gabrielová).

Premiéra 14. 7. 1938, záznam neexistuje.

Lit.: Havel, M.: Drama francouzské revoluce. In Národní osvobození, 16. 7. 1938.

Cit.: „Nalezenec Pavel Vert (…) se potácí mezi aristokracií a lidem, je zamilován do komtesy Jaro, milován však její společnicí Adélou. Tento konflikt je komplikován blížící se revolucí, jejímž představitelem se (…) stává beznohý žebrák Lerouge, čekající dychtivě na pomstu za své zmrzačení. (…) Figaro, přemluven Lerougem, vpustí lid do zámku, který vyhoří. Lid však neoslaví Figara jako svého spojence, (…) pozná, že vše učinil pouze pro svou nešťastnou lásku. Proto Figaro musí zemřít jako nepřítel lidu. (…) {Antonín Zíb Figarovi} dal všechnu nalomenost, vnitřní nejistotu i tragický žal neukojené lásky. (…) V jeho podání vyrostla tu skutečná Dykova postava, horečně tápající, nemající pevnou půdu pod nohama. (…) {Jaroslav Hurt jako Lerouge} se stal v konečných fázích dramatu hlavní postavou, symbolisující duši davu.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)