Žebrácká opera (1984, 2018)

John Gay. Překlad Jiří Josek. Úprava Josef Červinka. Stereoscénář Josef Červinka a Jitka Borkovcová. Hudba Jiří Váchal. Dramaturg Josef Hlavnička. Režie Josef Červinka.

Osoby a obsazení: žebrák (Josef Kemr), herec (Josef Velda), Spitzel (Rudolf Hrušínský I.), Spitzelová (Jaroslava Adamová), Polly (Daniela Kolářová), Katr (Ilja Prachař), Lucy (Jorga Kotrbová), Kord (František Němec), Čmajzl (Václav Postránecký), Harry Matt (Petr Čepek), Diana Hopskoková (Luba Skořepová), Berta Nenechavá (Carmen Mayerová). Dále účinkují Jana Andresíková, Jana Drbohlavová, Eva Jiroušková, Bohumila Dolejšová, Ljuba Krbová, Blanka Lormanová, Jaroslav Cmíral, Otto Lackovič, Michal Pavlata a Jiří Knot.

Natočeno v roce 1984. Premiéra 1. 4. 1985 (Vltava, 22.15-23.55 h.; 98 min.). Repríza 7. 8. 2011 (ČRo 2 Praha, 20:05 h.); 11. 10. 2014 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h).

Vydala Radiotéka, únor 2018 (MP3).

Lit.: anonym: John Gay: Žebrácká opera – 7. srpna. In web ČRo 2 Praha, srpen 2011 (anotace). – Cit.: Žebrácká opera, kterou její autor napsal už v roce 1728, nás zavede do samého srdce londýnského podsvětí. Jádrem příběhu je láska dvou žen ke slavnému lupiči.

Příběh pak zalidňuje celá galerie zlodějů, zlodějíčků, překupníků, násilníků a povětrných žen. Gay vytvořil neobyčejně silnou satiru na společenské mravy a politické poměry své doby. Je to v jednom ze svých plánů také hra o přetvářce – postavy tohoto pokleslého polosvěta prezentují svou vulgaritu, citovou otrlost, cynismus formou zdánlivé noblesy a galantnosti. Podobně jako je ve hře Ze života hmyzu hybatelem děje tulák, v Gayově hře má podobnou úlohu žebrák, který říká: „Chtěl jsem ukázat, že hřeší všichni. Ale trestáni jsou jen chudí.“ Žebráka v rozhlasové inscenaci z roku 1984 hraje Josef Kemr. 

Lit.: anonym: John Gay: Žebrácká opera. In web ČRo 3 Vltava, říjen 2014 (článek). – Cit.: Parodický příběh lásky dvou žen ke slavnému lupiči v jedné z nejslavnějších komedií anglického dramatika Johna Gaye.

Anglický dramatik John Gay (1685-1732) byl ve své době velice uznávaným básníkem, tvůrcem operních libret, například pro Georga Friedricha Händela, a autorem několika her, z nichž nejslavnější je Žebrácká opera.

Příběh jeho hry se odvíjí okolo lásky dvou žen nikoli ke galantnímu hrdinovi, ale ke slavnému lupiči. Dalšími aktéry jsou zloději, prostitutky, překupníci, prodejný správce věznice atd. Gay tu vytvořil duchaplnou parodii a to nejen na strnulé umělecké konvence své doby, na sentimentální romány, pastorální hry a romantické balady, ale i na vyžilou italskou operní manýru.

Hra je však především skvělou satirou na společenské mravy a politické poměry. Všechny postavy totiž dávají své otrlosti, vulgaritě a pochybným zásadám vnější formu galantnosti a noblesy.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)