Puškin (1937)

Životopisná hra. František Kožík. Režie Josef Bezdíček.

Osoby a obsazení: Puškin (Eduard Kohout), Natalie Puškinová (Marie Brožová), dále účinkovali Růžena Nasková, František Kreuzmann, Antonín Zíb, Jiří Dohnal, A. Strnad a další.

Další osoby: sekundant – druhý sekundant – lékař – baron d´Anthés – chlapec, malý Puškin – monsieur, domácí učitel – chůva – Žukovský, básník – student – studenti – Musa – Čadajev – spiklenci – Bestužev – Pestěv – policie – Amálie Rimičová – Karolina Sobaňská – Voroncevová – soudce – Rylějev a Muravěv, spiklenci – car Mikuláš – Benkendorf, velitel četnictva – Puškinova malá dcera.

Premiéra 29. 1. 1937 (Praha I, 20:35 – 22:00 h.). Záznam pravděpodobně neexistuje.

Pozn.: Hra byla odvysílána ještě v roce 1938, v pozměněném obsazení.

Foto in Kožík, František: Rozhlasové umění. Praha: Čs. kompas, 1940.

Lit.: Kožík, František: Drama o Puškinovi. In Radiojournal 4/1937 (23. 1. 1937), s. 6 (článek).

Kožík, František - Drama o Puškinovi. In Radiojournal 4-1937 (23. 1. 1937), s. 6 (článek).Lit.: Valja, Jiří (J. Va.): Poloviční úspěch. In Svět mluví, roč. 6 (1937), č. 3 (anotace). – Cit.: „Autor, jeden z několika, na nichž stojí česká rozhlasová hra, pokusil se tentokrát o více, než uměl splnit. Začíná se Puškinovým soubojem. A potom dává Kožík Puškinovi v předsmrtných vidinách prožívat celou minulost, prolíná Puškina umírajícího s jeho dřívějšími podobami a zážitky. To je práce těžká, umělecky náročná a nevděčná. A tak je tu několik dokonalých a působivých scén, ale jsou tu také scény rozhlasově hluché. Silně a hutně vyjádřil autor dětské nedorozumění žáčka Puškina s francouzským vychovatelem, Puškinovy rozmluvy s chůvou, která pro něho tolik znamenala, rozhovor s carem a šéfem policie. Jinde hru zbytečně přeplnil výklady, komentáři, meditacemi, opisy a recitací.“

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)