Malá anketa (1968)

Peter Karvaš. Původní rozhlasová hra o kauze, v níž matka zabije své postižené dítě. Zvuk Jozef Bajtek. Střih Dušan Koma. Asistent režie Ludmila Šolcová. Režie Tibor Rakovský.

Osoby a obsazení: Jozef Belovič, rozhlasový reportér (Štefan Kvietik), Eva Janigová (Mária Kralovičová), Augustýn Hýl, poručík SNB (Leopold Haverl), Kristýna Hálová, sousedka (Eva Křižiková), dr. Ernest Kochstein (Vlado Müller), dr. Jaroslav Fusek, prokurátor (Gustav Valach), dr. Hana Hájková , obhájkyně (Viera Strnisková), ing. Cyril Janiga, elektrotechnik (František Zvarík), prof. dr. Anton Inovecký, biolog (Mikuláš Huba), Filip Hakel, šéfredaktor (Martin Gregor), Emil Hudec, redaktor (Juraj Sarvaš), Kotrus (Viliam Záborský), předseda soudu (Jozef Šándor), Jonáš, zvukový technik (Anton Mrvečka).

Natočeno roce 1968 (70 min.). Repríza 10. – 16. 8. 2022 (SRo 8 Rádio Litera).

Pozn.: Odvážne rozhlasové dielo z roku 1968 hovorí o vzťahu vtedajšej spoločnosti k rodinám s postihnutými deťmi. Téma sama o sebe nie je ľahká, o to viac, keď matka zavraždí svoje jediné dieťa.  (anotace)

Lit.: Slivko, Ján: Rozhlasová hra Petra Karvaše. In Rudé právo, 27. 2. 1968 (recenze).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zajímavě koncipovaná hra – do oficiálního vysílání vstupuje rozhlasový redaktor a „pirátsky“ odvysílá nesestříhaný materiál, protože se domnívá, že by o něm posluchači měli vědět. Padesátá léta, obsažená v podtitulu, tu ovšem žádnou větší roli nehrají…

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)