Popolvár najväčší na svete (Pecivál největší na světě, 1984)

Pavol Dobšinský. Pohádková na motivy slovenské lidové pohádky. Výběr a rozhlasová dramatizace Július Farkaš. Dramaturgie Ľuboš Machaj. Hudbu vybrala Katarína Cútová. Zvuková realizace Ing. Peter Janík a Vladimír Mihálek. Režie Milan Semík.

Osoby a obsazení: popolvár (Alfréd Swan), 1. kráľ (Karol Machata), kráľovná (Viera Strnisková), 1. kráľovič (Andrej Hryc), 2. kráľovič (Ľubo Roman), tátoš (Ján Valentík), ježibaba (Viera Topinková), drak (Gustáv Valach), železný mních (Július Paluš), 2. kráľ (Ivan Krivosudský), princezná (Helena Geregová), 1. mládenec (Dušan Szabó), 2. mládenec (Marián Grebáč), 3. mládenec (Ľuboš Machaj), 1. dievča (Nataša Kulíšková), 2. dievča (Mária Schlosserová), hlas (Gustáv Legéň).

Připravil Československý rozhlas Bratislava v roce 1984 (40 min.). Repríza 12. 9. 2015 (SRo 3 Rádio Devín); 26. 9. – 2. 10. 2023 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šaráková, Lucia: Masky z popola – naše cesty k slnku. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 22. 9. 2023 (článek). – Cit.: Tento týždeň bude tak troška popolvársky – budeme sa zamýšľať nad tým, ako nájsť svoju vlastnú cestu, ako naplniť svoje poslanie – Popolvár k tomu potreboval masku z popola. Tento motív sa bude vinúť aj niektorými hrami. Vo vysielaní sa objavia hry, dlho nevysielané: Hra smrti od Ellis Petersovej a Hlasy mŕtvych od Ireneusza Iredyńskeho. Určite si ich nenechajte ujsť. Obraz masky má svoju úlohu aj vo veľmi dobrej hre Ödöna von Horvátha Don Juan sa vracia z vojny. O maske z popola písala aj poetka a spisovateľka Dana Podracká – tento týždeň si od nej vypočujeme eseje z knihy Hysteria Siberiana a čo-to sa dozvieme aj o jej knihe Mytológia súkromia. A odvysielame aj hru Popolvár najväčší na svete, ktorú ste v našom éteri ešte nepočuli – má legendárne herecké obsadenie. V. Dianišková si pre vás pripravila reflexiu palestínskej poézie a knihy Eleny Lackovej Narodila som sa pod šťastnou hviezdou. Za pozornosť stojí aj pásmo o slovenskej rozprávke – v ktorom budú o nej hovoriť Milan Rúfus, Štefan Moravčík a Dana Podracká. A Rádio Litera pamätá aj na oslávenkyňu – spisovateľku a filozofku Etelu Farkašovú – ktoré sa dožíva životného jubilea – budeme si čítať z jej knihy Záchrana sveta podľa G.

Kde bolo, tam bolo, v sedemdesiatej siedmej krajine, za červeným morom, za skleneným vrchom a za drevenou skalou bolo jedno mesto a v ňom býval kráľ, ktorý mal troch synov. Dvaja starší boli takto naoko poriadni šuhajci, ale ten tretí, to bol len taký Popolvár, čo spoza pece ani nevyzrel. Raz postaví si ti ich otec pred seba a rečie: „Synkovia moji, už ste, chvalabohu, chlapi na mieste, mohli by ste sveta skúsiť, či z vás dačo vystane. — Pôjdete po staršom!“ Od utorka v našom tematickom týždni pokračujeme jeho hlavným hrdinom. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)