Specialita šéfkuchaře (2012)

Stanley Ellin. Dramatizovaná povídka ze sbírky Tichá hrůza. Překlad Tomáš Korbař. Dramatizace Melita Denková. Dramaturgie Václava Ledvinková. Režie Hana Kofránková.

Osoby a obsazení: Laffler (Josef Somr), Alex (Otakar Brousek II.), Sbirro, majitel restaurace (Jaroslav Kepka), Marko, číšník ve Sbirrově restauraci (Petr Lněnička).

Natočeno 2012. Veřejný poslech 22. 2. 2012 (ČRo, Vinohradská 12, mezanin M 01,  10.00 h.). Premiéra 6. 10. 2012 (ČRo 2 Praha, 22:05 – 22:30 h.; 26 min.) v cyklu Neuvěřitelné příběhy s hororovou příchutí.

Pozn.: Pan Laffler je podivín. To ví úplně každý v kanceláři, kterou vede. Ví to i úředník Costain a velice se proto podiví, když jeho jindy neosobní šéf udělá něco tak lidského, jako že Costaina pozve na večeři. Ale domů ne. Doma, jak říká, nepřijímá. Zavede ho do nenápadné, zapadlé restaurace U Sbirra, kde se schází velmi uzavřená společnost podivných lidí. I samotná restaurace je podivná. Žádné jídelní lístky, žádné koření, žádný alkohol, ani kouřit se zde nesmí. A jídlo? Jediné jídlo, které se zde podává, je řídká polévka a hlavní chod nevýrazné chuti. Costain je konsternován, ale nechce Lafflera urazit, a tak přijímá další pozvání. Sám se tomu diví, ale nezvyklé jídlo mu začíná chutnat a co teprve, až okusí místní specialitu šéfkuchaře, která se podává jen jednou za čas – Amirstanského beránka…

Pozn. 2: Podle povídky S. Ellina vznikla i stejnojmenná televizní inscenace (1999, režie Lucie Bělohradská).

Lit.: Hnilička, Přemysl: Panáčkův průvodce rozhlasovou hrou – Restaurace, v níž zmizel Edgar Allan Poe. In Týdeník Rozhlas 10/2018 (článek). – Dostupné také na Panáčkovi.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)