Šachisté (2007)

Prémčand. Rozhlasová adaptace povídky Dhanpata Ráje (1880-1936), hindského prozaika píšícího pod jménem Prémčand. Připravila a úvodem hovoří Eva Vojtová. Přeložila Dagmar Marková. Režie Eva Řehořová.

Účinkují Ondřej Mikulášek, František Derfler, Zdeněk Dvořák, Lenka Filipová, Milan Horský a Ladislav Běhůnek.

Připravilo Brno. Premiéra 10. 2. 2007 (Vltava, 11:30 – 12:00 h.; 30min.). Repríza 21. 3. 2016 (ČRo 3 Vltava, 0:35 h.) v cyklu Noční bibliotéka.

Lit.: anonym: Premčand – Šachisté. Web ČRo, 11.02.2007 11:30 h. Cit.: Moderní hindská literatura má pro Evropany zvláštní přitažlivost. Vyvíjí se od druhé poloviny 19. století, kdy Britové vytvořili z Indie svou korunní kolonii, a tak začalo prolínání tradičního indického a evropského myšlenkového světa. Za zakladatele současné hindské prózy je považován Prémčand, vlastním jménem Dhanpat Ráj, který žil a tvořil v první třetině 20. století.

Pocházel z chudé rolnické rodiny, proto nemohl studovat a střídal různá zaměstnání. Jeho první sbírka povídek Utrpení vlasti byla pro vlastenecký obsah koloniální mocností zakázána, pět set výtisků bylo spáleno a autor byl varován před další činností. Tvořil ale dál – od té doby pod pseudonymem Prémčand. Napsal jedenáct románů a přes čtyři sta povídek. Nejsilnější motiv v jeho díle je láska k rodné zemi a úcta k jejím tradicím. Jako první se zabýval lidmi z nejnižších hinduistických kast, kterým do té doby autoři nevěnovali pozornost. Usiloval o psychologickou pravdivost, dramatický spád děje a výrazovou úspornost, z jeho textů většinou vyplývá jasné poučení. Povídka Šachisté je ze třicátých let 20. století – z posledního období Prémčandovy tvorby.

V cyklu Klasická povídka zazní rozhlasová adaptace Prémčandovy povídky Šachisté, která vyšla roku 2000 v souboru Moderní hindské povídky v překladu Dagmar Markové. Adaptaci pro rozhlas připravila studentka brněnské JAMU Eva Vojtová.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)