Dva roky prázdnin 1/2 (1958)

Jules Verne. Dvoudílná rozhlasová dramatizace literární předlohy. Pro rozhlas zdramatizoval Emil Fillo. Dramaturgie Emil Fillo. Režie Jozef Dánai.

Osoby a obsazení: Gordon (Peter Mikulík), Briant (Karol Strážnický), Jakub (Emil Fillo), Doniphan (Emil Kopas), Cross (Milan Hrabinský), Baxter (Karol Černík), Webb (Jozef Cút), Wilcox (Stano Dančiak), Garnett (Ernest Pauš), Jenkins (Ľubo Roman), Iverson (Dušan Čupec), Dole (Zoro Laurinc), Costar (Peter Guldan), Vlado Pavlovič, Karol Machata, Viera Bálinthová, Ctibor Filčík, Jozef Šándor, Daniel Michaeli, Karol Trún a další.

Natočil Československý rozhlas Bratislava v roce 1958 (73 a 79 min.).

Pozn.: Dva roky prázdnin (1888, Deux ans de vacances) je jeden z nejznámnějších Verneových dobrodružných románů z cyklu Podivuhodné cesty (Les Voyages extraordinaires). Řadí se mezi robinsonády, což je označení pro typ filmového nebo literárního díla, jehož ústředním námětem je postava trosečníka (trosečníků) a problémy, které musí tito řešit. Jméno získala podle Robinsona Crusoe. Česky vydal poprvé J. R. Vilímek, Praha 1890, přeložil Bohumil Čermák. Na motivy románu natočil v roce 1966 český režisér Karel Zeman film Ukradená vzducholoď. V roce 1974 natočil Giles Grainger podle románu čtyřdílný francousko-německo-rumunský televizní film.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Dobry den,

Prosim o informaciu, ci existuje databaza, z ktorej by sa dalo objednat taketo starsie rozhlasove hry – konkretne 2 roky prazdnin, ale aj ine od J. Verna.

Dakujem,

S pozdravom,
Hluch

rádiá túto rozhlasovú hru väčšinou vysielajú v 4 častiach po 32 minút každú

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)