Cyrilometodiáda (1999)

Ján Hollý. Steročetba eposu. Překlad Ján Buzássy. Redakce Jana Hevešiová. Zvuk Peter Janík, Richard Szabó. Hudební dramaturgie Katarína Bielčíková. Scenář a režie Vladimír Rusko.

Účinkují Gustáv Valach, Karol Machata, Darina Vašíčková, Dušan Jamrich, Ján Gallovič, František Kovár, Ján Valentík, Leopold Haverl, Ladislav Chudík, Zdena Grúberová, Jozef Šimonovič, Andrea Martvoňová, Beáta Dreisigová, Lívia Sabolová, Emil Horváth, Igor Hrabinský.

Vyrobil Slovenský rozhlas v roce 1999 (60 min.). Repríza 5. 7. 2016 (SRo 2 Rádio Regina).

Pozn.: Básnik Ján Hollý sa literatúre začal venovať už počas štúdií, ale vlastnú knihu vydal až po rozsiahlej a dlhodobej prekladateľskej práci. Vtedy mal už takmer 40 rokov. V epose Cyrilometodiáda stvárnil Veľkomoravské obdobie. Dej sa odohráva na území slovenska, a podobne ako v epose Svätopluk, aj tu je na konci víťazstvo. Tentoraz však nejde o víťazstvo na bojisku, ale ide tu o víťazstvo ducha. Metod víťazí nad intrigami nemeckých biskupov.

Lit.: Cicero: Vladimír Rusko nezapře, že je velký rozhlasový režisér. In Království mluveného slova, 23. 8. 2016 (komentář). – Cit.: Vladimír Rusko nezapře, že je velký rozhlasový režisér. Ještě jsem od něj neslyšel slabou hru. Přesto právě tento kousek nemůžu doporučit všem, spíše fanjšmekrům na církevní (to především) a ranně středověké dějiny. Proč? Víte, ono ne každého bude bavit poměrně vážné pojetí této hry. Zapomeňte na volné historické zpracování v rámci srozumitelně podaného příběhu. Oba světci zde vystupují především jako knězi a tomu odpovídá zvolený jazyk scénáře. Hra obsahuje dlouhé monology obou hlavních protagonistů, které nemají daleko k filozoficko-kazatelskému pojednání. Hojně se opírají o citace z bible, celé je to laděné církevně intelektuálním pojetím. Atmosféra hry je mírně tíživá, temná. Informace o cestách, protivenstvích, vnějších kulisách apod. jsou zde podány jaksi mimochodem, centrum pozornosti je zvoleno na rétorickou exhibici obou světců. Mám k této oblasti blízko, vždycky mě zajímala, ale i já si některé pasáže pouštěl raději opakovaně, abych se v textu neztratil. Celkově je dojem z této hry výborný, pakliže patříte k té správné krevní skupině pro tuto oblast. Ale bez liché prognostiky – takových jedinců je dnes přece jen relativně málo.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)