Ipova smrť (Ipova smrt, 197?)

Titus Popovici. Překlad Ľubica Vychovalová-Žuliová. Dramatizace Štefan Kasarda. Dramaturgie Štefan Timko. Zvuk Peter Krajčovič. Asistentka zvuku Renáta Miškovičová. Produkcie Peter Baran. Výběr hudby, režie Lucia Tarbajovská.

Osoby a obsazení: chlapec (Tomáš Malo), Ipu (Dušan Brandys), Popp (Ivan Krúpa), Poppova žena (Dana Košická), notárova žena Klára (Henrieta Kecerová), doktorova dcéra Adina (Alena Ďuránová), čatár (Peter Sasák), Marku (Igor Makovický), Florea (Marta Vilhanová), notár (Róbert Šudík), Nemec (Peter Himič) a další.

Připravil Slovenský rozhlas v roce 197? (45 min.)

Pozn.: Titus Popovici bol jedným z najvýznamnejších predstaviteľov rumúnskej literatúry 2. polovice 20. storočia. Medzi jeho najpopulárnejšie diela patrí novela Ipova smrť, ktorá vznikla v roku 1970. Odohráva sa na sklonku 2. sv. vojny a jej hlavnými hrdinami sú osamelý, dospievajúci chlapec a jeho priateľ Ipu, dedinský čudák, ktorý sa živí lovením rýb. Mladý citlivý hrdina sleduje konanie pokryteckej dedinskej spoločnosti, ktorá sa snaží presvedčiť nemajetného Ipa, aby sa obetoval za záchranu ich životov. Na základe jednoduchej zápletky autor analyzuje a zosmiešňuje politické i etické správanie sa jednej vrstvy predvojnovej inteligencie. Novela je originálnym a netradičným úprimným pohľadom na konanie ľudí v krízovej situácii, v ktorej sa obnažia ich charaktery. Aj keď jej dej nás zavedie takmer o 60 rokov späť, jazyk diela je aj dnes svieži, a jeho humanistické posolstvo je stále aktuálne.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)