Můj přítel Sametka (1948)

Lucille Fletscher Herrmannová (neotištěná povídka). Dramatizace Norman Corwin. Rozhlasová satirická hra. Překlad Eva Würterlová.  Hudba Jan Rychlík. Hraje Karel Vlach se svých orchestrem. Úvod napsal Josef Červinka. Režie Přemysl Pražský.

Osoby a obsazení: hlasatel (Josef Junek), agent (Antonín Zíb), Píďa (Radislav Nikodém), Špekoun (Jaroslav Jírů), Times a 2. lepidopterista (Karel Effa), Post, obhájce a číšník (Ludvík Veselý), Brookl, Orel a zájemce (Bedřich Bobek), World Telegram (Ludvík Veselý), Daily News a mluvčí (Erik Zámiš), Associated Press (Richard Záhorský), úvodník (Miroslav Doležal), Grafico a Le Temps (Jan Rychlík), muž (Bohuš Smutný), Life, Disney a Vinchel (Josef Červinka), dítě (libuše Buzková), sekretářka (Jindra Hollmanová), 1. lepidopterista (Bohumil Bezouška), 3. lepidopterista a policejní rozhlas (Miloš Liška), Knell (Miroslav Doležal), žena (Drahomíra Hůrková), dirigent orchestru (František Holar), hudebník (Artuš Kalous), paní Rooseveltová (Lída Otáhalová), filatelista (Václav Piskáček), předseda (Ludvík Řezníček), zřízenec (Robert Ford), stepař (Alexovas), zpěvák (Rudolf Cortés).

Natočeno 1948. Premiéra 13. 10. 1948 (Praha I.). Repríza 3. 7. 1949 (Praha II, 16:15 – 17:05 h.).

Lit.: Pober, Jiří: Tančící housenka. In Kulturní politika 57/1948; 22. 10. 1948, s. 7 (recenze). – Cit.: „… Líčí se v ní útržkovitě příběhy chlapce, který našel housenku se schopností tančit, a podnikavého agenta, který chlapce i s housenkou angažuje a housenčí sensací rozvíří celou Ameriku. Na konec, když Sametka je na vrcholu slávy a Walt Disney za ni nabízí půl milionu dolarů, housenka zmizí a objeví se za čas přeměněná v motýla. (…)“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)