Zlá minuta (1973)

Emil Vachek. Dramatizace Jindřich Černý. Rozhlasová úprava Lya Říhová. Zvuk Zdeněk Škopán. Záznam a střih Anna Halbichová. Hudební a zvuková spolupráce Radislav Nikodém. Asistent režie Ivan Holeček.  Dramaturg Jaromír Ptáček. Režie Jiří Horčička.

Osoby a obsazení: inspektor Klubíčko (Bohumil Záhorský), Maxant, student medicíny (Jaroslav Kepka), komisař Březina (Zdeněk Řehoř), domovník Koníček (Ferdinand Krůta), doktor Ďáblic (Martin Růžek), domovnice (Lída Roubíková), řidič (Jaroslav Moučka) a paní (Jaroslava Drmlová).

Natočeno 1973 (59 min.). Repríza 5. 10. 2008 (ČRo 2 Dvojka, 20:05 h) v cyklu Říjen s detektivkou Emila Vachka, 15. 5. 2011 (ČRo 2 Dvojka, 20:00 h) v rámci pořadu Milý pane Bohuši Záhorský; 6. 7. 2019 (ČRo 2 Praha, 13:04 h) v cyklu Vražedné léto a Hra na sobotu; 19. 12. 2021 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.) v cyklu Hra na neděli; 26. 2. 2023 (ČRo Pohoda, 12:00 h.; 21:00 h.).

Pozn.: Lya Říhová „kryla“ teatrologa Jindřicha Černého, který v těch letech nesměl.

Pozn. 2: Bohuš Záhorský hrál detektiva Klubíčka i v televizním zpracování z roku 1965 (režie Jiří Bělka, dále účinkují Luděk Munzar, Irena Kačírková, Jiří Holý, Jan Tříska, Zdenka Hadrbolcová, Pavla Maršálková, Vladimír Hlavatý).

Lit.: anonym: Emil Vachek: Zlá minuta. In web ČRo 2 Praha, 6. červenec 2019 (článek). – Cit.: Český Maigret, inspektor Klubíčko, vyšetřuje vraždu mladé služky. Krimi z první republiky s Bohušem Záhorským v hlavní roli (…).

Zlá minuta vyšetřuje během zdánlivě poklidné štědrovečerní noci vraždu krásné mladé služky. Rozhlasové zpracování Jiřího Horčičky vyniká zvukově působivou atmosférou i noblesním nadhledem hlavního hrdiny v podání Bohuše Záhorského. A právem se řadí k titulům rozhlasového zlatého fondu.

Vyšetřování, které je založené na přesné a psychologicky podložené dedukci, vede inspektor Klubíčko (Bohuš Záhorský). V něm prozaik a novinář Emil Vachek, který je spolu s Eduardem Fikerem považovaný za zakladatele české detektivky, stvořil vlastně prvního ryze původního českého kriminalistu, jakousi obdobu slavného a důmyslného komisaře Maigreta. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Lya Říhová „kryla“ kolegu, teatrologa Jindřicha Černého, který v těch letech nesměl.
František Knopp

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)