Tvrz (2006)

Napsal Václav Šorel. Hudba Tomáš Pergl. Dramaturgie Václava Ledvinková. Produkce Jitka Paříková. Hudební a zvuková spolupráce Josef Plechatý. Záznam a střih Naďa Culková. Zvuk Milan Křivohlavý. Režie Vladimír Gromov.

Osoby a obsazení: Martin Hrubý (Aleš Procházka), doktor Nový (Jiří Plachý), Jindřich, pán z tvrze (Pavel Rímský), Johanka, jeho dcera (Simona Vrbická-Koptová), Matouš (Michal Novotný), Janek (Kryštof Hádek), loupežníci Matyáš a Bradka (Matěj Dadák, Petr Lněnička), Jakub (Václav Mareš), domovnice (Růžena Merunková), hlas titulků (Hana Kofránková). Dále účinkují Martin Sobotka, Ivo Theimer, Zdeňka Sajfertová, Anna Bendová, Tomáš Pergl, Václav Balák, Jiří Litoš, Kateřina Coufalová, Lukáš Reichl, Michal Hruška, Karel Wiencek a Martina Hudečková.

Natočeno v roce 2006. Premiéra 12. 5. 2007 (Praha, 13:00 – 14:00 h.). Repríza 7. 7. 2018 (ČRo Rádio Junior, 10.00 h.).

Pozn.: Hra vznikla podle staršího stejnojmenného komiksu.

Lit.: Pavlovský, Petr: Jistoty neděle s rozhlasem. In Divadelní noviny 12/2007 (recenze). – Cit.: „Další premiérou inscenace pro děti byla na ČRo 2 /Praha/ 12. 5. Tvrz od V. Šorela v režii V. Gromova. I zde se cestovalo v čase, ale daleko radikálněji. Moderní »broučkiáda« nebyla ovšem ani trochu satirická, spíše šlo o jakousi »history-fiction«, jaké známe především z anglo-americké literatury. Letecký instruktor jede autem za rodinou na chalupu u Nežárky a náhle se octne v době husitské. Není to ovšem žádný nevzdělanec, zná i regionální dějiny, prostě ví, která bije. A tak pomocí současné techniky, jako jsou halogenová svítilna nebo audio přehrávač (mít na něm ovšem pohotově i nahrávku husitského chorálu je už trochu příliš přitažené za vlasy) pomůže obhájcům tvrze v Lásenici, z dřevěných prutů a sukna postaví dokonce i rogalo, pomocí kterého přelétne obléhatele a přivede pomoc. Dobrodružný, poněkud schematický příběh s postavami neměnně rozdělenými na dobré a zlé, s kvalitním obsazením (Procházka, Rímský, Vrbická, Novotný). Solidní »užitá dramatika«, která plní svou noetickou i etickou funkci. Jednu podstatnou námitku je ale třeba vznést. Jestliže už za 1. republiky si naši filmaři uvědomovali, že se čeština v historii vyvíjela (srov. Dívka v modrém, režie Otakar Vávra, 1939), měli by si to tím spíš uvědomovat tvůrci dnešní. Rozhlasová inscenace je kreace povýtce verbální, a proto bychom očekávali, že rozdíl mezi 15. a 21. stoletím nebude pouze technický (v technologických znalostech a příslušných přístrojích), ale také v jazykové komunikaci. Přirozené uplatnění dvou odlišných jazykových rovin by ubralo hře na schematičnosti.“

Lit.: Peška, Martin: Komiksová Tvrz Václava Šorela už byla v rozhlase. Možná vznikne i film. In web Fanzine Topzine, 18. 12. 2012 (článek). - Cit.: Kromě komiksu Kruanova dobrodružství by se mohl dočkat filmové adaptace i druhý abíčkový komiks s názvem Tvrz. Dobrodružné, historické sci-fi scénáristy Václava Šorela a kreslíře František Kobík se přitom už v minulosti dočkalo rozhlasové hry.

„Kromě Kruana jsem vždycky hltal třeba Tvrz Václava Šorela nebo Loba. Na Tvrz již roky vlastním práva a minulý týden mi Jiří Kout přinesl první verzi scénáře a o práva na Loba se přetahuju s Universal Pictures, kteří mě asi nakonec přeplatí,“ směje se režisér Tomáš Krejčí.

O čem je Tvrz?

Čtyřiadvacetidílný komiksový seriál, který vycházel v 1980 – 1981 v časopise ABC mladých techniků a přírodovědců, nás bere společně s československým atronomem Martinem Hrubým na cestu časem do dob husitských válek. Hrubý se dostává jihočeské vesničky jménem Lásenice, dřív Hlásenice na řece Včelnici, což je původní název Nežárky. Na situaci, ve které se ocitnul, si rychle zvykne a díky svým vědomostem pomůže obyvatelům tvrze proti nenáviděným křižákům.

Šorelovy Tvrze se už v minulosti ujala dramaturgyně Českého rozhlasu Václava Ledvinková, která ji v v roce 2006 natočila jako rozhlasovou hru. Účinkuje v ní například Aleš Procházka, Pavel Rímský, Simona Vrbická, Michal Novotný nebo Kryštof Hádek.

Jako komiks vyšla Tvrz kromě prvního vydání v ABC ještě třikrát; v zimním speciálu v roce 1989, Velké knize komiksů 1 a naposledy loni ve Zlaté knize komiksů. Koncem loňského roku se Tvrz společně s dalšími dvěma komiksy (Vzpoura Mozků a Galaxia) od autorské dvojice Václav Šorel a František Kobík objevila i jako aplikace na iPad od studia NewsLab. Kdy se mohou příznivci komiksu dočkat filmového zpracování, zatím není známo.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Doslova a do písmene převzatý komiks, dramaturgicky nijak neupravovaný; během dialogů jsem si přesně vybavoval jednotlivé obrázky s bublinami… Doufám jen, že to není nový nastupující trend v rozhlasové tvorbě pro mládež.

Letecký instruktor Martin Hrubý jel vozidlem za rodinou na chalupu a omylem se dostal do dob husitských válek.
U jihoČeské vesničky Hlásenice (nyní Lásenice) blízko řeky Včelnice (nyní Nežárka) projel časovou dírou.
Dobrodružství zvládá a tak pomocí svých schopností je schopen tvrzi pomoci při obléhání nenáviděnými Křižáky.

Postavy:
Martin Hrubý -> Aleš Procházka
doktor Nový -> Jiří Plachý
pán tvrze Jindřich -> Pavel Rímský
dcera Johanka -> Simona Vrbická – Koptová
Matouš -> Michal Novotný
Janek -> Kryštof Hádek
loupežník Matyáš -> Matěj Dadák
loupežník Bradka -> Petr Lněnička
Jakub -> Václav Mareš
domovnice -> Růžena Merunková
hlas titulků -> Hana Kofránková

Dále účinkují: Martin Sobotka, Ivo Theimer, Zdeňka Sajfertová, Anna Bendová, Tomáš Pergl, Václav Balák, Jiří Litoš, Kateřina Coufalová, Lukáš Reichl, Michal Hruška, Karel Wiencek a Martina Hudečková.

Dramaturgie: Václava Ledvinková
Produkce: Jitka Paříková
Hudba: Tomáš Pergl
Hudební + zvuková spolupráce: Josef Plechatý
Záznam + střih: Naďa Culková
Zvuk: Milan KřivoHlavý
Režie: Vladimír Gromov

Natočeno: 2006
Premiéra: 12.5.2007 13 – 14 (ČRo Praha)

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)