Bratři Kipové (2004, 2014)

Jules Verne. Volná dramatizace románu. Dramatizace Věra Barochová. Hudba Petr Mandel. Dramaturgie Ivan Hubač. Režie Vladimír Rusko.

Účinkují Rudolf Pellar, Lukáš Hlavica, Jaromír Meduna, Miloš Hlavica, Jiří Štěpnička, Jan Novotný, Martin Štěpánek, Miroslav Táborský, Jan Szymik, Petr Bednář, Stanislav Fišer, Pavel Pípal, Jaroslav Vlach, Stanislav Lehký, Svatopluk Schuller, Gaston Šubert, Václav Balák, Libuše Šplíchalová, Jiří Litoš, Claudine Končinská, Josef Plechatý a Tereza Podlešáková.

Natočeno v roce 2004 (56min.). Premiéra 29. 1. 2005. Repríza 1. 9. 2007 (ČRo 2 Praha, 13:05 h); 23. 9. 2017 (ČRo 2 Praha, 13:05 h); 28. 4. 2018 (ČRo Rádio Junior,  21.00 h.); 21. 7. 2018 (ČRo 2 Praha, 13:04 h).

Vydala Radiotéka v roce 2014 (MP3).

Pozn: Dobrodružný detektivní román, jenž Jules Verne napsal na sklonku života. Dramatický příběh dvou nevinně odsouzených námořníků bratří Kipů, kteří jsou za údajnou vraždu kapitána britské lodi, jež se v osmdesátých letech plavila mezi Novým Zélandem a Tasmánií, odsouzeni na doživotní galeje. Bezúhonný a čestný život těchto dvou odsouzenců přiměje rejdaře lodi k tomu, aby začal rozmotávat klubko justičního omylu a posléze s překvapivým argumentem usvědčil skutečné vrahy. (anotace)

Lit.: Ledvinková, Václava: Hra pro mládež: Bratři Kipové – 1.9. 2007. In web ČRo 2 Praha, srpen 2007 (článek). – Cit.:  Tajuplné a nebezpečné byly daleké končiny Tichého oceánu mezi Austrálií a Novým Zélandem, když je na sklonku minulého století brázdila briga James Cook. Její kapitán věděl, jak zdolávat úskalí plavby, ale netušil, že největší nebezpečí se skrývá přímo na palubě lodi. A na to také doplatil. Dobrodružný příběh, jemuž dominuje detektivní zápletka, uzavře letní cyklus rozhlasových výletů po mořské hladině i do hlubin oceánů, a to od 13:05 hodiny.

Hra Bratři Kipové byla zpracována podle románu Julese Verna, a protože jde o příběh o mužné odvaze, síle, chytrosti i podlé lsti, představí se v něm výhradně mužští hrdinové: Lukáš a Miloš Hlavicovi, Jaromír Meduna, Jiří Štěpnička, Jan Novotný, Martin Štěpánek, Miroslav Táborský a další.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Komentáře bohužel nejsou v současné době povoleny.