Kolo na střeše (2000)

Meindert DeJong (De Jong). Hra pro mládež. Dramatizace Václava Ledvinková. Hudební spolupráce Petr Mandel. Dramaturg Ivan Hubač (Ivan Hejna). Režie Karel Weinlich.

Osoby a obsazení: Jella (Jiří Konvalinka), Eelka (Jiří Švorc), Lina (Petra Balá), Pier (Matěj Morávek), Dirk (Tomáš Kotrba), učitel (Jiří Langmajer). Dále účinkují Jan Teplý, Jiří Holý, Jana Jiskrová, Antonín Hardt a Daniela Kolářová.

Natočeno v roce 2000. Reprízy 27. 9. 2003 (ČRo 2 Praha), 19. 5. 2007 (ČRo 2 Praha, 13:04 h); 2. 4. 2016 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.; 38 min.).

Malá vesnička na pobřeží Severního moře má alespoň podle místních dětí velkou vadu – nikdy tu nehnízdili čápi, zatímco v okolních vsích ano. Pravděpodobnou příčinou je, že tu v mořem prosolené kamenité půdě roste jeden jediný strom. Přesto si děti usmyslí, že čápy do své vesnice přilákají. Netuší ale, co všechno budou muset podstoupit a že jim půjde i o život.
V našich zeměpisných šířkách se již jaro přehouplo do své druhé poloviny. Rozhlasová hra nás však zavede na skandinávské pobřeží do malé jednotřídky, kde děti na jeho příchod teprve čekají. A jsou to právě ony, kdo si usmyslí nalákat do nehostinné vesnice, kde roste všehovšudy jediný strom, čápy. Netuší ale, co všechno budou muset podstoupit a že jim půjde dokonce i o život.

Lit.: anonym: Meindert DeJonga: Kolo na střeše. In web ČRo 2 Praha, březen 2016 (anotace). – Cit.:  Malá vesnička na holandském pobřeží má podle místních dětí jednu velkou vadu: nikdy tu nehnízdili čápi. Proto si usmyslí, že ptáky do své vesnice přilákají. Uslyšíte Jiřího Langmajera, Danielu Kolářovou, Antonína Hardta a další.

Ve vesnici na pobřeží Severního moře je všehovšudy jen pár chalup, kostel s věží a vesnická jednotřídka s několika žáky. Právě ti se rozhodli, že za každou cenu přilákají párek čápů. Netuší ale, co všechno budou muset podstoupit! Divoké bouře a vichřice, nebezpečné přílivy, vzduté moře… Dobrodružství začíná a půjde i o život!

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)